Architectuur

Kindercampus VUB verkozen tot Brussels voorbeeldgebouw

8 januari 2018

Kindercampus Theodoortje op de site van de VUB in Jette is verkozen tot een van de zeven voorbeeldgebouwen in de oproep BE-exemplary 2017, georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De campus is een ontwerp van cuypers & Q architecten.

cuypers & Q architecten

Op kindercampus Theodoortje draait alles rond – uiteraard – kinderen. Het programma verenigt een basisschool, kinderdagverblijf, scoutslokalen en kantoren voor Huis van het Kind en CAW op de site van de Vrije Universiteit Brussel in Jette. Een heldere, leesbare structuur van de gebouwen, een duidelijke routing en hoge ambities op het vlak van duurzaamheid liggen aan de basis van het ontwerp.

 

Cuypers & Q architecten kozen hier voor een opbouw in het bestaande talud van de site, grenzend aan het natuurgebied om de schaal en de beleving van gebouw en omgeving maximaal af te stemmen op de gebruikers. Dit in tegenstelling tot de rest van de 'betonnen' site van de huidige universiteitscampus. De integratie van groen en licht en de beleving ervan op de volledige kindercampus staan centraal.

 

Minder verkeer, meer groen


De aanleg kadert in een masterplan van de hele site – ontworpen door het Antwerpse bureau OMGEVING - waar minder verkeer en meer groen is voorzien op de gehele campus. De bouw van een parkeergebouw aan de straatkant en de aanleg van openbaar vervoer zal in de toekomst de site autoluw maken. De architecten volgen ook het STOP-principe met gescheiden verkeersstromen voor leveringen. Anderzijds zoeken ze aansluiting bij de beschermde natuurzone NATURA 2000 die grenst aan het gebouw om ook een natuurbelevingsroute te integreren in het pedagogische project van de kindercampus.

 

Voorbeeldgebouw

 

“De opeenstapeling van functies, de inplanting in het reliëf, de beperkte hoogte van de constructie leiden tot een compact project op maat van het kind met een uitdrukkelijke relatie met de natuur. De combinaties van programma’s samen in een heldere, algemene, flexibele structuur met een vrij plan, de openheid van de school tegenover andere gebruikers en de zeer doorgedreven life cycle cost-studie maken het tot een voorbeeldig project”, klinkt het bij de jury van BE-exemplary.