Architectuur

Jonge architecten nemen Brusselse frietkoten onder handen

19 januari 2018

Het jonge Gents-Luikse architectenbureau Studio MOTO heeft een architectuurwedstrijd voor Brusselse frietkoten gewonnen, meldt De Morgen. Hun spiegelende neonontwerp kwam als beste uit 52 inzendingen van nationale en internationale kandidaten.

Beeld: Studio MOTO

Tien Brusselse frituren krijgen weldra een opvallende update: met een volledig spiegelende buitenkant en opvallende neonletters stappen ze de 21ste eeuw in. Het ontwerp is van de hand van Studio MOTO, het in 2017 opgerichte architectenbureau van Luikenaar Thomas Hick en Gentenaar Mo Vandenberghe.

 

Het gaat onder andere over de iconische kiosken aan het Atomium, aan de Kapellekerk en aan de Lakensestraat, tegenover de KVS. In totaal worden tien frituren onder handen genomen, allemaal in Brussel en Laken. Die zijn eigendom van Stad Brussel en worden gehuurd door de uitbaters.

 

De oude kiosken worden volledig afgebroken en heropgebouwd – vermoedelijk binnen een termijn van zo’n twee jaar – maar het ontwerp van Studio MOTO vertrekt wel “vanuit de waardering en het respect voor het traditionele frietkot”, klinkt het.

Beeld: Studio MOTO