Nieuws

Sociale woningen van A2D in Liederkerke: 'Dorpsarchitectuur zoals we ze graag zien'

29 januari 2018

Het sociale huisvestingsproject in het centrum van Liedekerke is de winnaar van de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst’ 2017. A2D Architects ontwierp dit project, bouwheer is de Gewestelijke Maatschappij voor Volkhuisvesting. "Dit is dorpsarchitectuur zoals we ze graag zien verschijnen in Vlaanderen", aldus architectuurcriticus Koen Van Synghel in De Standaard. "De jury merkte terecht op dat collectieve woningbouw (en sociale woningbouw in het bijzonder) niet alleen oppervlaktenormen en duurzaamheidsregels kan overstijgen, maar ook een motor kan zijn voor de herwaardering van een dorpskern."

"Bijzonder aan het ontwerp van A2D is dat het lucht schept én publieke ruimte maakt door 45 woningen te clusteren in vier entiteiten. Het is inderdaad een verstandig antwoord op de vaak sluipende verdichting in dorpen, waar huizen worden vervangen door appartementsblokken."

 

"De architecten van A2D zetten als goedmenende modernisten het mes in het claustrofobische weefsel. De kracht van het project ligt in het geconcentreerd bouwen bovenop een ondergrondse parkeergarage. Daardoor creëerden de architecten groen en een verhard plein voor de bewoners én de buurt. Sommige woningen kregen een tuin, andere inpandige balkons die zich met glazen puien laten omtoveren tot wintertuinen."