Nieuws

Bart Lens wint Henry van de Velde Lifetime Achievement Award

31 januari 2018

Bart Lens, die niet enkel gebouwen maar ook objecten ontwerpt, krijgt de carrièreprijs van de Henry van de Velde Awards voor design. Dat meldt VRT Nieuws. Lens is onder meer bekend van het gerechtsgebouw van Hasselt. Ook linnenfabrikant Verilin en duurzame ontwerper Sep Verboom vallen in de prijzen. Net als de "Theomatik", een handig hulpmiddel voor wie met één arm moet eten.

Foto: Flanders DC

Bart Lens (°1959) startte in 1995 zijn eigen architectenbureau Lens°ass. Hij tekende het boomvormige gerechtsgebouw van Hasselt, het hippe renovatieproject van het vroegere postgebouw in Hasselt of onlangs ook nieuwe seniorenflats aan de brug in Vilvoorde. 

 

Bokrijk brandmerkt

 

De jury van de Henry van de Velde Award roemt de visie, de consequente aanpak en het evenwichtige oeuvre van Lens. “Lens transformeert wat reeds bestaat. Hij creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de totaliteit van de leefomgeving.”  De architect is ook curator van “Bokrijk brandmerkt” en brengt volgens de jury daar “heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal.” Bart Lens tekent ook interieurontwerpen, en met name ook flexibele verlichtingselementen.