Nieuws

Minder belasting voor wie in centrum woont?

6 februari 2018

Steden en gemeenten moeten in de ene wijk lagere belastingen kunnen heffen dan in de andere. Daarover hebben de drie Vlaamse meerderheidspartijen een akkoord bereikt, meldt De Standaard. Bedoeling is om wonen in stads- of dorpskernen aantrekkelijker te maken.

Om wonen in het centrum te stimuleren, dienen Vlaams Parlementsleden Rik Daems (Open VLD), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Jos Lantmeeters (N-VA) een voorstel van decreet in. Concreet willen ze dat gemeentebesturen de belasting die inwoners betalen op hun huis of appartement, in bepaalde wijken kunnen verlagen.

 

‘Dat kan per jaar al gauw tussen de 500 en 1.000 euro schelen. Het is ook een ideaal instrument om een verloederd stadsdeel opnieuw op te waarderen, of om leegstand tegen te gaan’, zegt Daems.

 

Objectief?

 

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck beseft dat het moeilijk zal zijn om objectieve regels vast te leggen. “Maar geef gemeenten die bestuurlijke vrijheid, dan komt het wel goed. Ik vind het vooral positief dat de regering in deze richting denkt. Het is niet dé oplossing - die bestaat dan ook niet - maar wel een goed begin. Ik denk dat je ook met premies moet durven in te zetten op centrumsteden. Als je met je woning in een ver afgelegen verkaveling mee de ellenlange files veroorzaakt, verdien je niet dezelfde renovatiepremie als iemand die vlak bij goed openbaar vervoer woont.”