Architectuur

CONIX RDBM ontwerpt sluitstuk Müllerpier Rotterdam

9 februari 2018

CONIX RDBM Architects is de winnaar van een selectie voor een woontoren met 85 appartementen op de Müllerpier in Rotterdam. Dat meldt dearchitect.nl. Het 70 meter hoge gebouw vormt het sluitstuk van de ontwikkeling van de pier.

CONIX RDBM Architects

Het programma bestaat uit circa 85 woningen voor verschillende typen huishoudens waaronder woningen met een aan huis gebonden bedrijf in de plint. Met die plint zal het gebruik van de openbare ruimte rondom de toren toenemen waardoor een levendige omgeving ontstaat.

 

Markante positie

 

Het project krijgt een markante positie in de skyline van de stad en presenteert zich voornamelijk vanaf de Maas. Het ontwerp is gebaseerd op de stedebouwkundige opzet van de omgeving die vooral bestaat uit bouwblokken in een stedelijk ensemble. De bebouwing vormt langs de kades een stevige wand die past bij het havenkarakter. Het binnen-gebied is afwisselend intiem en informeel met stegen, pleintjes en speelplekken.

 

Woontoren

 

"De woontoren is ontworpen als een sterke sculptuur die onderscheidend en eigenzinnig is, maar tegelijkertijd als één harmonieus geheel binnen de reeds aanwezige bebouwing past", aldus CONIX RDBM Architects. "Het is een silhouet in beweging, zowel sculpturaal als rationeel."

 

"Uit de aanwezige vormen op de pier is een ‘doos’ als basis gekozen om daarmee de massa opbouw en de mix van klein- en grootschaligheid te kunnen weerspiegelen. De gestapelde dozen leggen een relatie met de wisselende hoogteniveaus en tegelijkertijd maken ze ruimte voor de collectieve daktuinen met moestuinen, serres en ruimte voor urban farming". De blokken richten zich langs belangrijke zichtlijnen in de directe of verre omgeving op Rotterdamse ‘landmarks’ en houden rekening met zon en schaduw in en om het gebouw.