event

Natura Naturans: Een portret van COUSSÉE & GORIS architecten

14 februari 2018

Twintig jaar na de oprichting van hun bureau en tien jaar nadat ze de Vlaamse Cultuurprijs Architectuur in de wacht sleepten, presenteren Ralf Coussée en Klaas Goris voor het eerst een overzicht van hun oeuvre. Het Gentse architectenduo laat met projecten als De Krook en Het Zwin een duidelijke stempel achter in stad en landschap. Materiaal, geschiedenis en kunst zijn nooit ver weg. Marie-Françoise Plissart zorgt voor een artistieke reflectie, in een scenografie van Christian Kieckens. (23/02/2018 tot 10/06/2018 in deSingel, Antwerpen)

Het begrip natura naturans werd gebruikt door de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677). Vrij vertaald betekent het ‘natuur die doet wat de natuur doet’, kortom de scheppende natuur. Tegenover dit begrip plaatste Spinoza de geschapen natuur (natura naturata). Ralf Coussée en Klaas Goris verwijzen bij elke voorstelling van hun gebouwen naar dit begrip. Daarmee geven ze aan dat de natuurlijkheid van de bouwmaterie inherent verbonden is met het culturele van het ontwerpen. Natura Naturans biedt een terugblik op wat geweest is, en toont de eigenheid in het werk van COUSSÉE & GORIS architecten. Een verzameling maquettes als een campo marzio toont een selectie van werk uit de voorbije tien jaar. Aan de wanden schetst Marie-Françoise Plissart het gebruik van de ruimtelijkheid in de gebouwen door middel van foto’s en filmprojecties.

 

‘Plissarts beelden vormen een unieke weergave van de interacties tussen de architectuur en haar omgeving.’

Ralf Coussée

 

COUSSÉE & GORIS architecten streeft naar soberheid en een zekere perfectie. Maar de hand van de maker blijft steeds zichtbaar. Een houding waarbij ze zich nestelen tussen het humane en het materiële is essentieel voor het slagen van hun projecten. Het Gentse bureau realiseert een eenvoud van taal en een grote constructieve precisie. Dit blijkt uit recente projecten zoals de kunstgalerij Zeno X in Antwerpen, het crematorium in Holsbeek, het bezoekerscentrum voor het Zwin en de stadsbibliotheek de Krook in Gent.
 

‘Je kan ons werk nog het best omschrijven als een interpretatie van de arte povera. Onze projecten komen bijna altijd tot stand met relatief eenvoudige middelen en materialen.’

Klaas Goris
 

In Natura Naturans leggen Coussée en Goris de nadruk op het belang van de omgeving van het (stedelijke) landschap, de inspiratie die ze halen uit het artistieke en literaire repertorium van hedendaagse kunstenaars zoals Guiseppe Penone en de meerwaarde van samenwerkingen met gelijkgestemde architectenbureaus als RCR Arquitectes, Gafpa en Raamwerk.

Opening & vernissage
do 22 feb om 20u in de Blauwe Zaal van deSingel
gratis
Schrijf je hier in

 

Tentoonstelling
deSingel Internationale Kunstcampus
open wo - zo 14u – 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u
Expo I €5 (-19j. gratis) I info  www.vai.be en www.desingel.be
gesloten ma, di en op feestdagen
rondleidingen op zo 25/02/2018 en zo 6/05/2018 om 14u
€ 5 | reservering tickets@desingel.be
groepsrondleiding op aanvraag | max. 20 pers.
€ 60 | reserveren via www.expeditiedestad.be

curator Christian Kieckens
scenografie Christian Kieckens i.s.m. COUSSÉE & GORIS architecten
productie  Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus
met de steun van de Vlaamse Overheid