Nieuws
Regularisatie voor oude bouwovertredingen in de steigers
16 februari 2018

In een Vlaanderen vol koterijen zijn er naar schatting tienduizenden oude bouwovertredingen. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) wil een deel daarvan uit de grijze zone halen “en verkopers en kandidaat-kopers verlossen van die molensteen rond hun hals”. Op basis van een studie pleit ze daarom voor een bijzondere regularisatievergunning.
Een nieuw rondje regulariseren? “Het gaat niet om een blinde stedenbouwkundige amnestie, waarbij we alles door de vingers zien”, benadrukt Schauvliege. “Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de mensen die altijd correct hebben gehandeld. Maar nu we heel onze ruimtelijke ordening hervormen, moeten we ook de anderen de kans geven om zich op een redelijke manier in regel te stellen.”
10 jaar oud
Al moet je bouwsel wel aan enkele voorwaarden voldoen. Eerst en vooral moet je aantonen dat die bijbouw er al (meer dan) 10 jaar ‘ongestoord’ staat. Er mogen geen procedures tegen lopen of boetes zijn uitgeschreven. Daarnaast wordt er gekeken naar de ruimtelijke ordening: staat het gebouw daar bij wijze van spreken niet als een tang op een varken? Indien nee, dan maakt je aanvraag kans. Maar voor wat, hoort wat. “Als je eigendom meer waard wordt na de regularisatie, moet een deeltje van die ‘winst’ terugvloeien naar de overheid”, aldus Schauvliege.
Bouwmeester: "Achterhoedegevechten aan banden leggen"
Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is alvast positief. “Als dit de achterhoedegevechten rond bouwmisdrijven die er niet toe doen aan banden legt, is dat een goede zaak. Een duivenkot, een Velux of een dakkapel die een halve meter te hoog is: dat is niet de hoofdinzet van een goede ruimtelijke ordening. Zulke regularisaties zijn dus zeker zinvol, mits er geen slechte voorbeelden worden gegeven.”