Nieuws

Fact check: Is meer isolatie minder milieuvriendelijk?

20 februari 2018

Volgens Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confede­ratie Bouw, zijn de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en niet langer ecologisch zijn. Maar klopt de stelling? De krant De Standaard deed een fact check.

Jelle Laverge, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent: ‘Voor iedere extra centimeter isolatiemateriaal die je bijplaatst, krijg je niet verhoudingsgewijs even veel rendement. Er komt een punt dat het meer energie – en dus uitstoot van broeikasgassen – vergt om het materiaal te maken dan dat je kunt winnen bij de energie­besparing van de woning.’

 

Daar plaatst Laverge wel meteen een kanttekening bij. ‘Veel is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. Uit een berekening van het Nederlandse instituut NIBE uit 2016 kwam naar voren dat glaswol het beste scoort met 4,44 kilogram CO2-equivalent per vierkante meter gevelisolatie. PIR/PUR staat hier gelijk aan 21,77 kilogram. Bij de bepaling van die CO2-index speelt zowel productie, transport als recycleerbaarheid een rol.

 

Ook andere factoren spelen een rol. In hoeverre je de zonnewinst benut, hoeveel personen er wonen, welke ruimtes je permanent verwarmt enzovoort.