Nieuws

Dajo Hermans: 'Bouwmeester moet ook mensen verenigen'

27 februari 2018

De Vlaamse bouwmeester hield dit weekend een pleidooi voor het nieuwe wonen. "Inhoudelijk was zijn discours er pal op", aldus Dajo Hermans, communicatie-expert bij Bereal, een pr-kantoor gespecialiseerd in vastgoed. Maar door zijn straffe uitspraken, onder meer over Batibouw, dreigt het debat ook nu weer spijtig genoeg te worden afgeleid van de essentie, vindt Hermans.

"Als er iets is wat je de bouwmeester niet kunt verwijten, dan is het een gebrek aan duidelijkheid. Van Broeck is de man die de vastgoedsector nodig had. Een man van principes, met een missie. Consequent is hij ook. Als architect weigert hij al jaren opdrachten voor vrijstaande woningen. Dat maakt hem meteen ook geloofwaardig. Wie zijn discours kent, kan dat trouwens vaak alleen maar als logisch bestempelen. We moeten inderdaad kleiner wonen, met een hogere dichtheid. Want hoeveel alternatieven zijn er om het groen in Vlaanderen op zijn minst te behouden en de woon-werkfiles terug te dringen?"

 

Hermans stelt zich wel vragen bij de vorm. "Om zijn punt duidelijk te maken zit hij zelden verlegen om een straffe uitspraak. Het beste voorbeeld daarvan is zijn uitspraak waarin hij vrijstaand bouwen crimineel noemde. Het opzet was duidelijk: ons allen wakker schudden. Maar het gevolg was dat het plots niet meer over de grote principes van het nieuwe wonen ging, maar over zijn woorden die in het verkeerde keelgat schoten."

 

Zo uitte de Bouwmeester zich onlangs kritisch over de rol van Batibouw. "Projectontwikkelaars, aannemers en vastgoedprofessionals moeten inderdaad niet alleen hun producten verkopen", aldus Hermans. "Daar heeft de bouwmeester een punt. Ze moeten veel meer een inhoudelijk verhaal vertellen. Maar om dat te realiseren, moet je eveneens verenigen. Ook dat is een taak van onze Vlaamse bouwmeester."