Nieuws

Gijs Van Vaerenbergh en Opgewekt Tienen winnen 'Ultima' cultuurprijs

28 februari 2018

Gijs Van Vaerenbergh en de burgerbeweging OpgewekTienen hebben een Ultima award gewonnen. Ook tien andere culturele instellingen, initiatieven en artiesten vielen in de prijzen bij de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen.

Gijs Van Vaerenbergh

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft op dinsdag 27 februari de Ultimas uitgereikt in de Antwerpse Stadschouwburg, meldt VRT Nieuws.

 

De Vlaamse minister van Cultuur reikt sinds 2003 elk jaar prijzen uit om toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in de bloemetjes te zetten. 

 

De Ultima's gaan de deur uit in 12 categorieën: muziek, algemene culturele verdienste, film, beeldende kunst, lokaal cultuurbeleid, podiumkunsten, amateurkunsten, vormgeving, cultureel ondernemerschap, sociaal-cultureel volwassenwerk, letteren en roerend erfgoed. 

 

OpgewekTienen werd bekroond in de categorie voor Lokaal Cultuurbeleid. Het architectenbureau AST 77 is heel erg trots dat zij vanuit een jarenlang doorgedreven Ontwerpend Onderzoek hun bijdragen hebben kunnen verlenen aan de burgerbeweging OpgewekTienen. OpgewekTienen is een schoolvoorbeeld van zo’n project, in een stad die perifeer gelegen is. De open en onafhankelijke burgerbeweging wil haar stad ‘opwekken’: met het activeren van de reuzentraditie, met het mee organiseren van een parade met 400 figuranten en 10.000 bezoekers, met een door kunstenaars begeleide bevraging over de toekomst van de stad, met ParkLife, ruilkasten, een soepcafé, een volkstuinensite, verhalen over de stad, de Tiense Feestdag, een spellenclub, het StadsForum, De Langste Eettafel en sinds deze zomer ook Pand 10: een open huis voor burger- en buurtinitiatieven (met steun van de stad Tienen).

 

Nog mooi nieuws uit onze sector: Gijs Van Vaerenbergh wint de Ultima award in de categorie Vormgeving.

Nuttige links