Nieuws

Steeds meer vrouwen worden architect (maar nog lange weg te gaan)

8 maart 2018

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de resultaten bekendgemaakt van een grootschalig onderzoek naar de sociaaleconomische positie van architecten en designers. Architecten en designers zijn gepassioneerd door hun beroep. De toenemende administratieve lasten, groeiende verantwoordelijkheden, lange uren en financiële onzekerheid drukken echter een sterke stempel op de jobtevredenheid van designers en nog meer op die van architecten. De studie toont aan dat bij architecten jonger dan 35 jaar de verhouding man/vrouw in balans is. Toch is er op vlak van genderverhoudingen nog een lange weg te gaan.

De architectenwereld is en blijft een mannenbastion, vooral bij de oudere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door de onderzoeksgroep CuDOS van de Universiteit Gent i.s.m. de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. Bij de jongere leeftijdsgroepen wordt een veel evenwichtigere genderverhouding vastgesteld: bij architecten jonger dan 35 jaar is de verhouding man/vrouw in volledige balans.

 

De sterkere aanwezigheid van vrouwen op jonge leeftijd wordt door twee mechanismen veroorzaakt: de vroegere uitstroom van vrouwen uit het beroep omwille van de moeilijke combinatie van lange en onregelmatige werkuren en het gezinsleven, maar daarnaast zijn ook duidelijke tekenen dat vrouwen meer kiezen voor het beroep van architect...