Nieuws

Herbestemming Peperbus: oproep tot kandidaatstelling

12 maart 2018

Unizo Antwerpen organiseert een (vergoede) architectuurwedstrijd voor de kerk van Sint-Jan Evangelist in Borgerhout, in de omgangstaal beter bekend als De Peperbus. De ondernemersorganisatie verhuist er, na de restauratie en herinrichting van het beschermde gebouw, haar kantoren naartoe. Tegelijkertijd heeft UNIZO de grote ambitie om er met een zogenaamde UNIZONE een volledig nieuw, revolutionair ondernemersproject neer te zetten. Voor de invulling van De Peperbus nieuwe stijl, liet de ondernemersorganisatie zich inspireren door tot de verbeelding sprekende buitenlandse voorbeelden zoals Station F in Parijs, Rockstart in Amsterdam, Space 10 in Kopenhagen en Blue City in Rotterdam.

In eerste instantie wordt een open kandidaatstelling gelanceerd met als deadline 30 maart 2018. Op basis daarvan zal de opdrachtgever in overleg met haar stakeholders een shortlist opmaken. Maximaal drie kandidaten zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een minicompetitie, waarin een conceptueel, architecturaal en restauratie-technisch voorstel voor de herbestemming wordt uitgewerkt.

 

Voor geïnteresseerden is er op dinsdag 20 maart om 11u de mogelijkheid om de locatie te bezoeken.

 

In de wedstrijdfase zullen de ontwerpers hun team uitbreiden met ingenieurs (stabiliteit, technieken, akoestiek) en duurzaamheidsexpert. De opdrachtgever voorziet voor deze fase een periode van 6 weken en een biedvergoeding van 7.500 euro excl. btw per deelnemer.

 

De laureaat zal na de onderzoeksfase - onder voorbehoud van de definitieve toewijzing van de erfpacht - contracteren met UNIZO Provincie Antwerpen voor een integrale architectuur- restauratieopdracht.