Nieuws

Digitale meter: Test-Aankoop wil opt-out-clausule

16 april 2018

Vanaf 2019 wordt de digitale meter ingevoerd en verdwijnt de analoge meter met draaiteller uit de Vlaamse woningen. Maar omdat die meter gegevens uitwisselt met de netbeheerder en vice versa, staan sommige Vlamingen om privacy- en andere redenen niet te springen voor de aanschaf, meldt De Standaard. Als consument kan je niet ‘neen’ zeggen, waarschuwt Test-Aankoop.

Beeld: Eandis

‘Vlamingen afsluiten van elektriciteit en aardgas is niet wenselijk en zal de steun voor de broodnodige energietransitie ondermijnen’, vindt Test-Aankoop. Het kabinet-Tommelein is het daar niet mee eens. ‘In Vlaanderen gaat het over een digitale meter, niet over een slimme meter. Het is een basisversie waaraan iedere burger naargelang van zijn noden extra functies kan toevoegen via apps. En dat verloopt niet via de netbeheerders’, zegt kabinetsmedewerker Stella Vansummeren. ‘De uitrol is bovendien goedgekeurd door de Privacycommissie’.

 

In een kritische brief aan het kabinet-Tommelein dringt Test-Aankoop niettemin aan op een alternatief: de invoering een zogeheten opt-out-clausule. In dat scenario kunnen consumenten er kosteloos voor kiezen om hun huidige meter te behouden of om de communicatiefuncties van hun nieuwe digitale meter te laten uitschakelen. Zoals dat nu al kan in Nederland.