Nieuws

Luc Dedeyne: 'Architecten hebben genoeg van strenge energieregelgeving'

18 april 2018

“De energieregelgeving leidt soms tot discussies, tijdverlies en een inefficiënte manier van werken.” Het is genoeg geweest, stelt Luc Dedeyne, architect en energieconsulent bij Bouwunie, op Livios.be.

“De EPB-eisen zijn nuttig en noodzakelijk, maar het moet een pak eenvoudiger”, zegt Luc Dedeyne. “Het wordt allemaal zodanig complex dat het vaak als last gezien wordt. Alles moet tot in de details berekend worden. Ik zie collega’s discussiëren over een spleet onder de deur, of die nu 7 of 9 mm mag zijn. Waar zijn we dan mee bezig. De regelgeving leidt soms tot discussies, tijdverlies en een inefficiënte manier van werken.”

 

Niet muggenziften

 

We zijn vandaag al bij al goed bezig als het op bouwen aankomt, vindt Dedeyne. “We hechten veel aandacht aan isolatie, luchtdichtheid en zonwering, wat betekent dat de hoeveelheid energie die we nodig hebben om onze woning op te warmen of te koelen zeer beperkt is. Maar we moeten niet sneller willen lopen dan Europa. De Europese Ecodesign-richtlijn geeft aan welke technieken en producten we nog mogen gebruiken en welke niet. Laten we deze stapsgewijze uitfasering van onder andere cv-ketels respecteren.”

 

Pijnpunten in de EPB-regelgeving

 

Dedeyne geeft voor Livios een opsomming van de belangrijkste pijnpunten in de EPB-regelgeving:

  • “Sommige zeer innovatieve en energiezuinige technieken zijn nog niet gevalideerd in de EPB-software, waardoor ze zelfs slecht zijn voor je E-peil.”
  • “Een luchtdichtheidsmeting is niet verplicht volgens de EPB-eisen, terwijl je met een goede luchtdichtheid een pak minder verbruikt. In de checklist is zo’n meting wel verplicht, zodat je waar nodig kan bijsturen.”
  • “De EPB-software laat nog veel te veel ruimte voor interpretatie. Afhankelijk van hoe je bepaalde woningen of gebouwen invoert, is het resultaat positief of negatief.”
  • “Als je woning niet voldoet aan het S-peil moet je een boete betalen. Stop met die EPB-boetes en laat mensen dat bedrag investeren in hernieuwbare energie. Voor de bouwheer blijft het even duur, maar hij heeft er tenminste iets aan.”