Architectuur

‘KAAI37’ geeft ’t Eilandje een unieke, groene toets

19 april 2018

META, advvt, NOA en OFFICE etaleren met KAAI37 een bouwblok met een indirecte, maar herkenbare uniformiteit zonder de eigen sterke identiteit te veronachtzamen. KAAI37 is bovendien het eerste door Pixii gecertifieerde passief groepswoningproject. Dat meldt Architectura.be.

Foto: Filip Dujardin

META architectuurbureau, architecten de vylder vinck taillieu, noAarchitecten en OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontwierpen elk een gebouw van het bouwblok KAAI37 in de Cadixwijk op ‘t Eilandje in Antwerpen. Samen met PROJECT² wonnen de vier bureaus de ontwerpwedstrijd die AG Vespa uitschreef voor het zuidelijk woningbouwblok.
 
Het complex bestaat uit vier gebouwen met een totale bovengrondse oppervlakte van 8.500 m² en verzamelt 72 appartementen en duplexappartementen, vijf woningen en vier commerciële ruimtes rond een binnengebied.
 

Kleurnuances en minerale materialen tonen hecht geheel

 

De context, de positie en de zichtbaarheid van het ensemble vragen om een specifieke benadering qua materialiteit van de gevel. Het onderliggende grid, op maat van de pakhuizen in de wijk, zorgt voor een indirecte uniformiteit. De keuze voor minerale materialen met subtiele kleurnuances versterkt het idee van het ensemble. Zo zijn zowel het toegepaste prefabbeton, de geglazuurde betegeling als de glazen gevelbekleding in groentinten uitgewerkt. Zelfs het gevelmetselwerk werd groen gevoegd.

BEELDEN © FILIP DUJARDIN