Nieuws

Terugblik: Infosessie Codextrein (download de syllabus)

26 april 2018

Met de Codextrein worden tal van wijzigingen doorgevoerd in de bestaande regelgeving Ruimtelijke Ordening. En omdat die aanpassingen niet gering zijn, doorkruisten we Vlaanderen met een reeks infoavonden. Na vier stations – in Opglabbeek, Moorsele, Wijnegem en Gent – zitten de sessies erop. Zo’n 400 (!) architecten kwamen over de vloer. U was er niet bij? Geen nood: NAV-leden die de infosessie gemist hebben, kunnen de syllabus gratis downloaden.

Met het decreet van 8 december j.l. worden zowel op vlak van planning als vergunningen essentiële aanpassingen doorgevoerd. Deze en andere wijzigingen veranderen, samen met de invoering van de Omgevingsvergunning en de nieuwe regels omtrent onder meer onteigeningen en handhaving, het ruimtelijk ordeningsrecht aanzienlijk in 2018.

 

Deze NAV Memo overloopt de voornaamste wijzigingen binnen de Codextrein. Enkele blikvangers: de invoering van het As-Builtattest met technische tolerantie (“metsershaar” genoemd); mogelijkheid tot afwijking van verkavelingsvergunning en BPA (de versoepeling van de procedure tot wijziging van bestaande verkavelingsvoorschriften); het aanbrengen van gevelisolatie aan de buitenzijde van een woning aanpassingswerken binnen het bestaande volume; de uitsluiting om (administratie beroep of) beroep in te dienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen indien geen (gemotiveerd) bezwaar ingediend; de interpretatie van “onlosmakelijk verbonden” binnen de Omgevingsvergunning…

 

Finaal gaan we dieper in op de ruimere context van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de evolutie naar het Omgevingsbeleid.

Download de syllabus

 

De sessie gemist? NAV-leden kunnen hier gratis de syllabus downloeden.