Innovatie

Eerste spadesteek uitbreiding Tongeren-Oost

9 mei 2018

SOPREMA, dé uitgesproken partner voor de bouwsector, bouwt als eerste op de nieuwe site een hoogtechnologische isolatiefabriek en centraal distributiecentrum – meteen meer dan 100 nieuwe werknemers verworven.

“Het bestaande bedrijventerrein Tongeren-Oost van 180 hectare kent een bezetting van 98 procent. Eind 2015 gaf het provinciebestuur groen licht voor het PRUP ‘afbakening structuurondersteunend kleinstedelijk gebied Tongeren’. Hiermee werd het bedrijventerrein Tongeren-Oost uitgebreid met circa 50 ha,” aldus Schepen van Economie Guy Schiepers. “Vandaag voerden we samen met de private partner CORDEEL de eerste spadesteek uit van de uitbreidingszone van het industrieterrein. Met de uitbreiding van Tongeren- Oost creëren we ook de nodige aantrekkingskracht voor potentiële investeerders. Die extra economische groei levert in Tongeren opmerkelijk veel nieuwe jobs op. Dat kunnen we als Stad Tongeren enkel maar toejuichen.”

 

De algemene bouwonderneming CORDEEL, met onder andere een vestiging in Hoeselt, is eigenaar van de gronden. “Wij zullen instaan voor de financiering en aanleg van de publieke infrastructuur waaronder de wegenis en riolering, met inbegrip van een rechtstreekse verbindingsweg, vertrekkende vanaf het op- en afritten complex aan de E313 dat zeer recent nog heringericht werd,” aldus CEO Dirk Cordeel. “CORDEEL zal tevens instaan voor de verkoop van de gronden, waarbij nieuwe potentiële bedrijven steeds voorgelegd worden aan een paritair samengesteld overlegcomité zoals in de samenwerkingsovereenkomst met de stad Tongeren werd vastgesteld.”

Primeur: eerste bedrijf is bekend

 

Burgemeester Patrick Dewael: “Door de centrale ligging in de euregio, de nabijheid van de luchthaven van Luik en Maastricht en de rechtstreekse ontsluiting op de E313 is er veel interesse van bedrijven om zich in deze uitbreidingszone te komen vestigen. Vandaag mochten we meteen ook in primeur het eerste bedrijf aankondigen dat zich in de uitbreidingszone zal vestigen: SOPREMA. De gerenommeerde producent van hoogkwalitatieve materialen voor waterdichting en isolatie zal bestaan uit 12 hectare en zal als ‘Ambior-site’ benoemd worden. Een mooie ode aan onze Ambiorix.”

 

“De komende drie tot vijf jaar investeert SOPREMA 50 tot 60 miljoen euro voor de bouw van een duurzame isolatiefabriek en een centraal distributiecentrum voor België,” bevestigt de CEO van SOPREMA Noord- Europa – Leo Hoekstra. “Onze nieuwe site, Ambior, verrijst in Tongeren naast de E313, en wordt de professionele thuisbasis voor 100 tot 150 werknemers. Momenteel werken wij met bouwonderneming CORDEEL zeer intensief in bouwteam samen.”

 

Op zoek naar jong en ervaren talent

 

In de Tongerse fabriek zullen XPS-isolatiematerialen worden geproduceerd. XPS is een innovatief alternatief voor klassieke isolatie en kent in ons land een steeds groter succes. De 100% recycleerbaarheid van deze isolatiematerialen is geen detail, maar een wezenlijk onderdeel van de circulaire filosofie van SOPREMA. Wanneer in het derde kwartaal van 2018 de eerste palen in de grond geheid worden, begint meteen ook de zoektocht naar jong én ervaren talent. Zowel jonge afgestudeerden als ervaren professionals krijgen een jaar

 

lang een doorgedreven opleiding in Spanje en Frankrijk. Daar leren SOPREMA-collega’s hen de knepen van het vak. Die kennis brengen ze mee naar Tongeren om er de hoogtechnologische XPS-isolatiefabriek vanaf het prille begin mee op te bouwen.

 

Dé ideale locatie, het beste talent

 

“Tongeren is voor SOPREMA om tal van redenen de perfecte plaats voor de nieuwe fabriek en het distributiecentrum. Dankzij de uitstekende logistieke ligging, creëert de Ambior-site de noodzakelijke voorwaarde om nog sneller en flexibeler te leveren aan de klanten binnen Noord-West Europa. Het talent en de gedrevenheid van de toekomstige medewerkers vormen daarbij een grote troef, want de Ambior-site heeft de ambitie om hét referentiepunt en de innovatieve kennishub te worden voor isolatie in België,” aldus Leo Hoekstra.

 

Mammoet ontmoet Ambiorix

 

De stad Tongeren en SOPREMA delen hun respect voor de geschiedenis. Tongeren heeft Ambiorix. SOPREMA heeft een symbool dat verder in de tijd terug reikt: de mammoet. Anno 2018 ontmoeten de mammoet en Ambiorix elkaar in de historische stad Tongeren – het begin van een mooie toekomst samen. Daarbij hoort een nieuwe naam en een nieuw logo voor deze site van SOPREMA. Leo Hoekstra: “Ambior brengt een ode aan de locatie en draagt in zich de ambi(tie) om talentvolle mensen samen te brengen als totaalaanbieder van waterdichtings- en isolatieoplossingen. Wie het logo bekijkt, herkent al snel een gestileerde mammoet in de speelse ‘m’.