Nieuws

Terugblik werfbezoek: Provinciehuis Antwerpen (foto's)

9 mei 2018

Het provinciehuis is terug! Na een grondige studie werd er besloten om het oude provinciehuis te slopen en een gloednieuw te bouwen. Waarbij energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid belangrijke parameters vormden. Het nieuwe provinciehuis, dat er in 2018 zal staan, is een inspirerend, compacte en duurzame nieuwbouw die ontworpen werd door Xaveer de Geyter (XDGA architects). Wij gingen samen met Kingspan Insulation al een kijkje nemen.

Inspirerend

Markant aan het ontwerp is de zwenking in het nieuwe provinciehuis. Door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastliggende omgeving. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen. Ook de driehoekige ramen geven het provinciehuis een bijzondere toets.

 

Duurzaam

Het nieuwe provinciehuis heeft naast een kenmerkend ontwerp ook een duurzame factor. Er wordt ondermeer een intensief groendak op de ondergrondse parking voorzien, gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen, op het dak komen er panelen voor de productie van elektriciteit, enz. Kortom, het wordt een duurzaam gebouw met een zeer lage energiekost.

 

Compact

Het torengebouw heeft een gelijkvloers en telt 14 verdiepingen, het wordt net geen 58 meter hoog. In totaal worden er in het gebouw een 760 personen tewerkgesteld. Ook wordt de ruimte efficiënt benut door het principe van ‘flexwerkplekken’ te integreren.