Architectuur

Nieuw complex op Gasthuisbergcampus: een schoolvoorbeeld van inbreiding

9 mei 2018

De Gasthuisbergcampus in Leuven is een gebouw rijker. Het fraaie ALO-complex, dat ontworpen is door 360 architecten, bundelt drie functies: een Alma-studentenrestaurant, een leercentrum en een onderwijstoren. Geneeskunde- en wetenschapsstudenten worden er zowel in nutritioneel als educatief opzicht op hun wenken bediend.

Foto: KU Leuven - Geert Vanden Wijngaert

De realisatie van het ALO-gebouw diende zich aan als een inbreidingsproject op een hoger gelegen, ingesloten perceel tussen de bestaande gebouwen van de KU Leuven en UZ Leuven, aldus Architectura.be. “Het ontwerp is een zeer sterk antwoord op de vroegere gebreken en pijnpunten”, vindt Wendy Vandenberk, projectleider voor de KU Leuven.

 

“De architecten hebben op een intelligente manier verschillende koppelingen met de rest van de campus geïntegreerd. Zo sluit het studentenrestaurant, dat is vormgegeven als één open platform op een ingegraven niveau, perfect aan op de logistieke tunnel. Dubbelhoge ruimtes aan de zijkant zorgen er voor een toereikende natuurlijke lichtinval. Het complex is bekleed met een witte pleisterlaag om visueel aan te sluiten bij het bestaande auditorium. De toren neemt de oriëntatie van het aanpalende onderwijsgebouw aan, die 45 graden verschilt van de oriëntatie van het restaurant en het leercentrum. Je voelt de afwijkende structurele lijnen op verschillende niveaus terugkomen in de positie van de kolommen of het verloop van de balken. Ook in de patio komt die hoek van 45° tot uiting, wat resulteert in een leuk vormenspel.”