Nieuws

RES Awards voor De Krook, Groen Kwartier en Herman Teirlinck

18 mei 2018

De allereerste RES Awards zijn deze week uitgereikt in Brussel, meldt Architectura.be. De Krook in Gent (Coussée & Goris; RCR Arquitectes), 't Groen Kwartier in Antwerpen (Stéphane Beel & Lieven Achtergael; Office 360; Collectief Noord; Michel Desvigne) en het Herman Teirlinck-gebouw in Brussel (Neutelings Riedijk Architects; CONIX RDBM Architects) vielen in de prijzen. De prijsuitreiking vond plaats op de jaarlijkse Realty-beurs en is een organisatie van RES vzw.

Neutelings Riedijk Architects, CONIX RDBM Architects - Filip Dujardin

Best Development for Institutional Investors: Herman Teirlinck


Serge Fautré, CEO van AG Real Estate, bekroonde het Herman Teirlinck-gebouw met de RES Award voor Best Development for Institutional Investors. Het Herman Teirlinck-gebouw is het nieuwe onderkomen van 2.600 Vlaamse ambtenaren op de site van Tour & Taxis in Brussel. Het is het grootste passief kantoorgebouw van België. Met een publieke binnenstraat, vier grote binnentuinen en grote horizontale vloervelden maakten Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. CONIX RDBM Architects van het gebouw een aantrekkelijke werkplek voor de Vlaamse administratie.

 

Best Residential Development: Groen Kwartier

 

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret mocht de RES Award voor Best Residential Development uitreiken aan ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Na een eeuw aan het oog onttrokken te zijn geweest, opende het Militair Hospitaal in Antwerpen opnieuw zijn poorten. Het architectenteam onder leiding van Stéphane Beel en Lieven Achtergael werkte een coherent masterplan uit in harmonie met de monumentale gebouwen.

De volledige site blijft autovrij en wordt door Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne hertekend als parktuin. Er zijn in totaal 404 wooneenheden, een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en comfortabele gezinswoningen met tuin. Daarnaast is er eveneens ruimte voor andere stedelijke functies ( winkeltjes, kantoorruimten, ateliers, ...)


Best (Semi-)Public Development: De Krook


Vlaams minister Joke Schauvliege had de eer om de RES Award uit te reiken in de categorie Best (Semi-)Public Development. De prijs was voor De Krook in Gent. Deze nieuwe hotspot is niet alleen een architecturaal hoogstandje, maar maakt ook deel uit van een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat toonaangevende wetenschap, cultuur en innovatief ondernemerschap samenbrengt in een nieuwe ontmoetingsplaats voor alle Gentenaars. Het omvat de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en Imec.


Het ontwerp van Coussée & Goris en RCR Arquitectes vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving.

De Krook

Nuttige links