event

Terugblik: Bezoek aan De Krook en Het Wintercircus (foto’s)

25 juni 2018

Er beweegt wat in de buurt van het Gentse Zuid. In die mate dat NAV Oost- én West-Vlaanderen een gecombineerd bezoek organiseerden aan de twee opmerkelijkste sites: de nieuwe Gentse stadsbibliotheek “De Krook” en “Het Wintercircus”. 50 architecten waren op 22 juni van de partij.

Luc Groosman

STADSBIBLIOTHEEK DE KROOK

 

Het gebouw omhelst een mediatheek voor de Stad Gent, bestaande uit een bibliotheek, kantoren en experimenteerlabo’s voor de universiteit en het Centrum voor Nieuwe Media, een polyvalente zaal, een leescafé en ontmoetingsruimtes. Het gebouw van Coussée & Goris architecten wil functioneren als een microcosmos in de stad. Een stad in de stad in de betekenis dat het interieur een leefruimte is voor de stad waar het aangenaam vertoeven is op elk moment van de dag en de week.

 

 

HET WINTERCIRCUS

 

De voormalige garage Mahy, ook het Wintercircus genoemd, is ondanks de centrale ligging in Gent lange tijd onderbenut en verwaarloosd. In opdracht van de Stad kocht sogent het gebouw in 2005 aan met de bedoeling om het met respect voor de rijke erfgoedwaarde te renoveren en te herbestemmen.

 

Drie jaar later werd een studieopdracht gelanceerd voor de renovatie. Het Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill, i.s.m. het Gentse aNNo architecten werd als laureaat als ontwerper aangeduid. Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van Baro en SumProject als uitvoerend architect.

Luc Groosman

Luc Groosman