Nieuws

Bieke Gepts: “Woning dreigt wegwerpproduct te worden”

29 juni 2018

70 procent van de vergunningen voor nieuwe woningen wordt vandaag aangevraagd door bouwbedrijven in plaats van particulieren. “En dat heeft zijn gevolgen voor de kwaliteit”, waarschuwt bouwexpert Bieke Gepts van Essencia op HLN.be. “Een projectontwikkelaar wil zo veel mogelijk woningen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. We moeten erop letten dat de kwaliteit niet onder druk komt te staan.”

Gepts wil bouwbedrijven zeker niet met de vinger wijzen. “Het is logisch dat projectontwikkelaars zo veel mogelijk woningen willen aanbieden tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar door de steeds duurder worden bouwgronden en alsmaar strengere regelgeving dreigt kwaliteitsvol bouwen haast onbetaalbaar te worden.”

 

Circulair bouwen

 

Daarom pleit Gepts onder meer ook voor circulair bouwen, een principe waarbij bouwmaterialen hergebruikt worden. “Als we willen dat bedrijven bouwmaterialen gaan hergebruiken, moeten we inzicht verwerven in de hoeveelheden en de soorten bouwmaterialen die er jaarlijks op de ‘afvalmarkt’ belanden. Op basis daarvan kunnen fabrikanten nieuwe producten ontwikkelen die toelaten om circulair te bouwen.”

Nuttige links