Architectuur

Zo zal het Maritiem Museum Antwerpen eruitzien

2 juli 2018

Het team onder leiding van Atelier Kempe Thill heeft de internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Maritiem Museum in Antwerpen gewonnen. Dat meldt Architectura.be. Het museum zal gebouwd worden op de Droogdokkensite en vormt zo een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van de noordrand van het stadscentrum.

Beeld: Atelier Kempe Thill

Het museum zal gewijd zijn aan het maritieme erfgoed dat altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Antwerpen. Naast klassieke museumruimtes, krijgt het nieuwe instituut grote werkplaatsen voor de restauratie van historische boten, kantoren voor de havenautoriteiten, meerdere evenementenruimtes en een grote tentoonstellingsruimte in openlucht.

De bestaande historische gebouwen vormden het vertrekpunt voor het ontwerp. Een strategisch geplaatst nieuw gebouw verbindt de verspreide historische elementen en respecteert tegelijk de bestaande ruimtelijke hiërarchie van de site. Het resultaat is een nieuw architecturaal ensemble met een verrassende opeenvolging van karakteristieke ruimtes, met allen een duidelijke rol binnen het museumconcept.