Nieuws

Energie en klimaaat? Vlaanderen heeft nog veel werk

12 juli 2018

Volgens de krant De Standaard hakt de Vlaamse regering volgende week vrijdag, op de superministerraad, enkele belangrijke knopen door voor haar energie- en klimaatplan.

Tegen 2050 moet alle elektriciteit afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen en windturbines. Gebouwen moeten energie­neutraal zijn, de CO2-uitstoot van het transport moet met 75 procent omlaag, die van de industrie met twee derde.

 

Dat staat in het ontwerp van klimaatplan dat minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) bij de Vlaamse regering indiende, en dat deel zal uitmaken van het plan dat België bij Europa moet indienen. Tegen 2035 moeten we al op het goede spoor zitten, met een daling van de CO2-uitstoot met 35 procent.

 

Voor gebouwen betekent dat dat elk jaar 80.000 woningen – of drie procent – gerenoveerd moeten worden, een verdriedubbeling tegenover vandaag. De Vlaamse regering wil daarom grondige renovaties na verkoop of verhuur stimuleren, en ook sloop en hernieuwbouw aanmoedigen als er geen andere optie is.