Haerynck Vanmeirhaeghe architecten - Foto: Aaron Michels

openhuizendag

'Mijn Thuis Op Maat’: bezoek 140 architecturale woningen

13 juli 2018

We hebben goed nieuws voor de (ver)bouwers van morgen. Dit najaar tonen meer dan 100 architecten immers hoe comfortabel, slim en innovatief het wónen van morgen kan zijn. Tijdens de nieuwe openhuizendag Mijn Thuis Op Maat zwaaien immers bijna 140 uitnodigende voorbeelden de deuren open. De selectie projecten bewijst alvast dat de hoge verwachtingen even goed in de dorpskern als in de stad ingelost kunnen worden. Vergeet dus het woord betonstop, maar laat u overtuigen door de troeven van nieuwe woonvormen: flexibel, betaalbaar, groen en goed bereikbaar.

Vlaanderen heeft tegen 2050 nood aan een half miljoen nieuwe wooneenheden. Als je die wetenschap tegen het licht van de betonstop houdt, dan weet je dat nieuwe woonvormen zich opdringen. Ze vormen een enorme uitdaging voor ontwerpers en de nieuwe bewoners en zijn vooral een absolute maatschappelijke noodzaak met het oog op een betere mobiliteit, blijvend betaalbaar wooncomfort en een betere luchtkwaliteit en gezondheid. Die nieuwe woonvormen situeren zich bij voorkeur in de al bebouwde en verharde helft van Vlaanderen. Bijna driekwart van de wereldbevolking woont trouwens al in een stad. De voordelen zijn legio: goed uitgebouwd openbaar vervoer, alle faciliteiten binnen handbereik, ingesloten wooneenheden met een lagere energievraag dan vrijstaande. In tal van hedendaagse projecten verzoenen architecten deze troeven met betaalbaarheid in compacte maar ruime en lichtrijke woningen, ook voor jonge gezinnen. Dat het kan, illustreren de bijna 140 projecten van Mijn Thuis Op Maat.

 

Meer dan een namiddag huisjes kijken

 

Zin om er zelf aan te beginnen? Met dit nieuwe openhuizenevent wil NAV op één namiddag inspiratie bieden en ontmoetingen organiseren tussen architecten en bouwheren. Die ontmoetingen maken van dit initiatief meer dan een namiddag huisjes kijken. Op elke locatie ontdekken bezoekers immers het (ver)bouwverhaal van naaldje tot draadje en uit eerste hand van de architect en de eigenaar van het project.

Met Mijn Thuis Op Maat presenteert NAV een gloednieuwe openhuizendag in opvolging van het ter ziele gegane Mijn Huis Mijn Architect. NAV kan voor de organisatie bogen op jarenlange ervaring met zowel Mijn Huis Mijn Architect als met de Vlaamse Renovatiedag. Deze openhuizendagen ontvangen telkens tienduizenden bezoekers. Ze vormen dan ook een ideale gelegenheid om de meerwaarde van een architect in de kijker te zetten.

Praktisch

 

  • Datum: zondag 30 september 2018, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen en Brussel
  • Initiatief: Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen
  • Een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je vanaf 20 augustus op  www.mijnthuisopmaat.be
  • Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.
  • Enkele gerealiseerde nieuwbouwprojecten en renovaties worden uitgebreid in de spotlight geplaatst in ons inspiratiemagazine ‘Mijn Thuis Op Maat’, dat op elk deelnemend project gratis wordt verspreid.

Hoofdfoto: Aaron Michels - Haerynck Vanmeirhaeghe architecten