Nieuws

'Waarom moet elk huis een wasmachine of een droogkast bevatten?'

23 augustus 2018

De ruimte in Vlaanderen is beperkt en staat zeker in steden enorm onder druk. Kleinschaliger wonen is de toekomst, zo wordt gezegd. Gazet van Antwerpen ging onlangs dieper in op de evolutie naar kleiner wonen in Vlaanderen.

“Waarom moet elk huis een wasmachine of een droogkast bevatten? Nu al hebben we woonprojecten lopen waar werkruimte, wasplaats, een tuintje en een keuken worden gedeeld.” Aan het woord is Filip Timmermans van Skilpod, gespecialiseerd in modulaire instapklare woonunits.

 

Alleen zo wordt klein wonen ook kwaliteitsvol wonen, vindt ook Peggy Totté van de vzw Architectuurwijzer, die twintig jaar lang als stedenbouwkundige heeft gewerkt. “Projecten rond collectief wonen compenseren het kleiner wonen. De laatste tien jaar merk je dat er echt een evolutie aan de  gang om kleiner te gaan wonen.”

 

Maar daar komen ook problemen en nieuwe uitdagingen bij kijken. “Projectontwikkelaars spelen in op deze vraag vanuit het streven naar een financieel rendement”, zegt Totté. “Maar kijk je dan naar de prijs die je betaalt per vierkante meter, dan swingen die de pan uit. Waar we doorgaans uitgaan van een gemiddelde prijs van 2.400 euro per vierkante meter, dan betaal je in sommige van deze gevallen tot 4.000 euro. Uiteindelijk tel je dan een smak geld neer voor een studio van een scheet groot. Dan hebben we het niet meer over betaalbaar wonen.”

 

Groene ruimte ontbreekt

 

“Bovendien zijn onze steden en gemeentes niet klaar voor dit kleiner wonen”, stelt Totté. “Ga je kleiner wonen, dan moet je dat compenseren door de openbare ruimte kwalitatief in te vullen met voldoende groen en open plek, zoals dat het geval is in een stad als Zurich, die op het vlak van leefbaarheid erg hoog scoort. Dat ontbreekt nu. Woon je in Antwerpen in een klein appartementje, dan kan je naar Park Spoor Noord, maar daar is het dezer dagen over de koppen lopen. Het publieke domein zal dusmoeten meegaan in dit verhaal.”