Nieuws

Btw-bouwaangifte vervangen door nieuwe procedure

CIBweb.be • 3 september 2018

De traditionele btw-bouwaangifte die bouwheren moeten indienen als ze bouwen of verbouwen, verdwijnt. Sinds 20 augustus 2018 zijn de regels veranderd. De overheid moet de nieuwe regels nog verduidelijken, maar het goede nieuws is dat bouwheren voorlopig niets hoeven te doen.

Voor btw-bouwaangiften met einde indieningstermijn vanaf 20.08.2018

 

Als de uiterste indieningstermijn (van 3 maanden na de betekening van het kadastraal inkomen) voor de btw-bouwaangifte nog niet verlopen is op 20 augustus 2018 en de aangifte nog niet is ingediend, moet dat ook niet meer gebeuren. Vanaf 20 augustus 2018 wordt ze vervangen door de verplichting de specifieke inlichtingen mede te delen die de nieuwe wet oplegt.

 

Bouwheren moeten voorlopig nog niets doen

 

Het model van het in te dienen formulier en de indieningsmodaliteiten zullen nog worden vastgelegd in een uitvoeringsbesluit. In afwachting moet de bouwheer geen bouwaangifte indienen noch inlichtingen verstrekken.

 

Overheid bezorgt het nieuwe formulier

 

Zodra het uitvoeringsbesluit en de nieuwe formulieren beschikbaar zijn zal de FOD Financiën zelf een bericht en een model van formulier sturen aan alle bouwheren die deze inlichtingen moeten verstrekken. Ze krijgen vanaf dat moment opnieuw 3 maanden om het formulier ingevuld terug te bezorgen.

 

Controle wijzigt niet

 

De wetswijziging verandert niets aan de bewijsmiddelen of de controle van de bouwwaarde inzake btw. De werkwijze die tot nu toe van toepassing was, blijft onverminderd gehandhaafd. In tegenstelling tot voorheen zal de overheid echter alleen verdere vragen stellen en verantwoordingstukken opvragen voor die bouwprojecten waarvoor op grond van de verstrekte inlichtingen en andere informatie in hun bezit een nader onderzoek nodig blijkt. De overige bouwheren zullen na indiening van het formulier met de specifieke inlichtingen geen enkele verplichting meer hebben, behalve het bewaren van de plannen en facturen over hun afgewerkt bouwproject.