Nieuws

Uw beton is geld waard: subsidies voor wie grondverharding uitbreekt

7 september 2018

Vlaanderen trekt vijf miljoen euro uit voor burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverhardingen in beton of asfalt uitbreken en vergroenen. Dat meldt De Standaard.

In het kader van de betonstop – tegen 2040 mag er geen nieuwe open ruimte worden aangesneden – neemt Schauvliege een opmerkelijk initiatief: de ‘ontharding’. Ze maakt 5 miljoen euro vrij als subsidie voor particulieren, bedrijven, scholen of lokale overheden die verhardingen in beton of asfalt definitief uitbreken.

 

‘Dat kan bijvoorbeeld gaan om een burger die een boerderij erft, de aanpalende schuren sloopt, de betonnen stalvloeren uitbreekt en die oppervlakte vergroent’, zegt Schauvliege. Maar ook bedrijven kunnen meedingen naar de subsidies. Denk aan een supermarkt die haar volledig geasfalteerde parking verandert in een ‘groene’ parking, waar het water wel in de ondergrond kan door­sijpelen. Of een school die een grote, verharde speelplaats vervangt door een milieuvriendelijker alternatief.

 

Bij overheden wordt dan weer gedacht aan industrieterreinen, ‘berucht voor het verharden van elke vierkante centimeter oppervlakte’, aldus professor Willems.