Innovatie

Hasseltse stadsdiensten zitten nog decennialang veilig onder gloednieuw dak

10 september 2018

De stad Hasselt vatte het plan op om haar verschillende stadsdiensten op één locatie te verenigen. Vanaf de zomer van 2018 kunnen haar inwoners terecht in een indrukwekkend gebouw, dat historische en hedendaagse architectuur combineert. SOPREMA bleek de geschikte partij om de nieuwbouwvleugel van een duurzame dakbedekking in de juiste prijs-kwaliteitverhouding te voorzien.

© Jaspers-Eyers Architects

Prestigieus stadsproject met strenge kwaliteitseisen

 

In mei 2013 viel de beslissing om Hasselt van een nieuw stadhuis te voorzien. Het ging om een prestigieus project dat het merendeel van de stadsdiensten onder een dak zou verenigen, van gemeentehuis en politie-administratie tot OCMW-diensten, jeugdzorg … Als locatie viel de keuze op de oude rijkswachtkazerne aan de Guffenslaan, onder meer vanwege de directe link met het commerciële centrum van Hasselt, de goede bereikbaarheid en de historische uitstraling van de kazerne. Een jaar later kwam het project van Team Hassalink, een samenwerking tussen de architectenbureau’s Jaspers-Eyers Architects, SAQ Architects, MASS Architects en Architectenbureau Michiel Janssen,* als winnaar van de ontwerpwedstrijd uit de bus. Hun voorstel: het kazernegebouw, dat als erfgoed beschermd is, grondig renoveren en verbinden met een indrukwekkend, zeven verdiepingen tellend nieuwbouwvolume met een dakterras en een ondergrondse parkeergarage. Een schuine gevel reflecteert daarenboven het beeld van het nieuwe binnenplein. 

 

Voor de dakafwerking vormde de kwaliteitsgarantie een prioriteit, zeker naar duurzaamheid toe. Op basis van de bestaande relatie en voorafgaande samenwerkingsprojecten stelden de architecten het nodige vertrouwen in de kwaliteit van SOPREMA-producten en hun expertise in dakopbouw en -uitvoering. Al in een vroege fase, bij de opstelling van het lastenboek, betrokken ze daarom de SOPREMA-specialisten in het denkproces om tot de juiste materiaalselectie te komen. Vasthouden aan de vooropgestelde kwaliteitseisen vormde daarbij het uitgangspunt, want de ene afwerking is de andere niet. “Iedereen heeft wel een voorkeur voor bepaalde daksystemen”, aldus Steven Hendrickx, architect-partner bij Jaspers-Eyers Architects. “Maar met het oog op een intensief gebruik van de verschillende daken, is geopteerd voor een beproefd systeem waarvan de uitvoering van de verschillende detailleringen onder de meeste omstandigheden tot een duurzaam resultaat leidt.”   

 

Bitumineus tweelagensysteem biedt de nodige flexibiliteit

 

Gezien de goede ervaringen van de architect met bitumineuze dakbekleding viel de keuze voor de dakafwerking van het nieuwbouwgedeelte daarom op SBS-membranen in zowel onderlaag als toplaag. In dit geval vormt Soprastick venti FF de onderlaag, vooral omdat deze zich heel makkelijk laat combineren met een isolatie met meerlagencomplex. Dat geeft de mogelijkheid om de dikte van het totaalpakket te beperken. Het gaat bovendien om een kwalitatief SBS-product met een sterke inlage, dat de nodige zekerheid biedt qua brandveiligheid. Sopralene Optima vormt de toplaag. Dit SOPREMA-topproduct biedt niet alleen de hoogste weerstand, maar ook de sterkste duurzaamheid, dankzij de koude buig van -30 °C. 

 

Al in 2015 kon de tijdelijke aannemervereniging Kumpen en Democo met de bouwwerken van start gaan. Voor de uitvoering van de dakbedekkingswerken werd Zolderse Dakprojecten (ZDP) ingeschakeld dankzij een uitstekende samenwerking in het verleden. Boven de parking is zo’n 1.500 m2 van het benedendak afgewerkt als omkeerdak. Nadat twee lagen dichting geplaatst waren op de beton, kwamen daar XPS-platen op met daarboven een tegelvloer. Omdat ook een groendak in de planning zit, werd voor de bitumineuze delen geopteerd voor een wortelwerende toplaag. Met de solventvrije kleefvernis Aquadere hechtte ZDP het Soprarock PB P3 TF dampscherm aan de ondergrond. Daarbovenop kwamen de SBS-membranen. In deze fase liet een ander voordeel van de Soprastick venti FF en Sopralene Optima zich voelen: ze laten zich snel en vlot plaatsen. Bovendien kunnen de dakbedekkers de afgewerkte dakstukken aan het einde van de werkdag eenvoudig waterdicht afsluiten.