Nieuws

EVR, BC Architects, Callebaut Architecten en VK A&E mogen Usquare.brussels ontwerpen

14 september 2018

De Université libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), verenigd in een Adviescomité dat bestaat uit de Brusselse Meester-architect en verschillende experten, hebben het architectenbureau gekozen dat zal instaan voor de renovatie en de reconversie van zeven gebouwen van de site van de oude Rijkswachtschool in Elsene. Dat meldt Architectura.be. Op basis van architecturale schetsen en een budgetraming werd de associatie van architectenbureaus evr-architecten, BC Architects en Callebaut Architecten met het VK Engineering-kantoor gekozen uit de vijf inschrijvers die in maart in een eerste fase geselecteerd werden in het kader van een oproep aan ontwerpers. De uiteindelijke laureaat krijgt nu zes maanden de tijd om een voorontwerp te ontwikkelen dat begin 2019 verwacht wordt.

De site van de oude Rijkswachtschool ligt in Elsene en wordt omsloten door de Generaal Jacqueslaan, de Kroonlaan, de Fritz Toussaintstraat en de Juliette Wytsmanstraat. Zeven gebouwen zijn betrokken in deze eerste fase van het project Usquare.brussels. Vijf daarvan hebben een opmerkelijke architecturale en erfgoedwaarde en worden ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Circulair bouwen

 

De reconversie van de gebouwen zal volgens de uitgangspunten duurzame ontwikkeling en ontwikkeling van de circulaire economie gebeuren. Vanuit deze insteek werden de inschrijvers opgeroepen om innovatieve werkwijzen te ontwikkelen met het oog op het cyclische gebruik van grondstoffen binnen een milieuvriendelijke en socio-economische aanpak, om zo een site te ontwikkelen die een voorbeeldfunctie kan hebben op dit domein.

 

Beeld: Usquare.brussels