Innovatie

Praktische Handleiding voor het ontwerp en de uitvoering van duurzaam beton

19 september 2018

Het technisch team van Holcim stelt u zijn volledig herziene en uitgebreide Praktische Handleiding voor het ontwerp en de uitvoering van duurzaam beton voor.

Inhoud Praktische Handleiding

 

Beton is ‘s werelds meest gebruikte bouwmateriaal. Deze positie dankt het aan een brede waaier van eigenschappen waaronder de buitengewone transformatie van een plastisch naar een hard materiaal, aan zijn (overal ter wereld) lokale beschikbaarheid en aan zijn relatief goedkope prijs.

 

Steeds duidelijker wordt echter dat, naast de mechanische prestaties, ook de duurzaamheid van constructies in (gewapend en voorgespannen) beton volwaardige aandacht verdient.  Het is vanuit economisch maar ook vanuit ecologisch standpunt van groot belang dat constructies gedurende een lange periode gebruiksgeschikt en veilig blijven.

 

Het technisch team van Holcim vond in de volledige herstart van de cementfabriek van Obourg de ideale gelegenheid om de bestaande Praktische Handleiding van 2007 volledig te herzien.  De nieuwe handleiding heeft als ondertitel “Ontwerp en uitvoering van duurzaam beton” en die vlag dekt volledig de lading: er wordt in detail uitgelegd hoe duurzaam beton kan samengesteld, geproduceerd en verwerkt worden.

De nieuwe handleiding telt nu bijna dubbel zoveel pagina’s (150) maar de tekst is zó opgesteld dat ook niet-specialisten in beton een duidelijk en diepgaand inzicht krijgen in ’s werelds meest veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal. 

 

De inhoud werd voorts uitgebreid met verschillende hoofdstukken over bijzondere betonsoorten en werd aangepast aan de recent herziene betonnorm (NBN EN 206 en zijn zopas goedgekeurde nationale aanvulling NBN B15-001).