NAV

Doe beroep op een architect en vermijd de charlatans onder de aannemers

27 september 2018

Aannemer of oplichter? Het reportagemagazine ‘Pano’ toonde gisteravond hoe sommige aannemers meer geïnteresseerd zijn in voorschotten incasseren dan in correct werk afleveren. Voor de gedupeerden een nachtmerrie die mits professionele bijstand nochtans vermeden kan worden. Niet voor niets geeft de Verzoeningscommissie Bouw als gouden tip om steeds een architect onder de arm te nemen, zelfs voor niet-vergunningsplichtige werken. Terecht, want het ereloon van een architect verdient zichzelf terug. Niet alleen is hij wettelijk verplicht om een onafhankelijke manier de belangen van de bouwheer te vrijwaren. Door zijn ervaring is hij bovendien de beste partij om bouwheren op weg te zetten naar de juiste bouwpartners en hen te adviseren bij het betalingsregime. De wet verplicht architecten ook om te controleren of de werken goed zijn uitgevoerd. Daarnaast spelen bouwheren met een architect op zeker, want architecten zijn aansprakelijk voor hun werk en zijn daarvoor ook verzekerd.

Goedkoop is niet altijd beterkoop. Dat is alvast een duidelijke conclusie uit de Pano-reportage van gisteren. Daarin kwamen verhalen aan bod van verschillende particulieren die hun aannemer grote voorschotten betaalden, waarna de aannemer failliet ging en noch de beloofde werken uitvoerde, noch het geld terugbetaalde. Maar hoe kunnen bouwheren het kaf van het koren scheiden? Want voor de meesten is een bouwproject een ‘once in a lifetime experience’, waarbij het hen aan de nodige expertise en ervaring ontbreekt.

 

Expertise van architect vormt beste garantie

 

Het aantal malafide aannemers is in de minderheid. De meesten zijn betrouwbaar en leveren kwalitatief werk. Maar je zal als bouwheer maar net op zo’n rotte appel stoten. Gelukkig beschikt een architect over een netwerk van betrouwbare bouwpartners. En ook als bouwheren zelf een aannemer voorstellen, kan hij advies verlenen. Hij weet hoe groot de voorschotten zijn die de aannemer kan vragen, kan helpen om referenties op te vragen en te controleren of de aannemer erkend is en of die nog schulden heeft bij de RSZ of de fiscus. Met een architect als rechterhand staat de bouwheer ook sterker in discussies, of het nu om bouwtechnische of financiële zaken gaat. Hij kan de facturen van de aannemer vóór betaling controleren en voert ook een controle uit op de kwaliteit van de werken. Hij houdt de relatie met de aannemer kortom zakelijk en professioneel.

 

“Sommige mensen beslissen om zonder architect te werken, om geld uit te sparen. Soms is een architect inderdaad wettelijk niet nodig”, aldus ook Geert Coene, bouwexpert van Test-Aankoop en voorzitter van de Verzoeningscommissie Bouw. “Maar het is net zijn expertise die u kan helpen om te controleren of er gelijke tred wordt gehouden tussen de werken en de betalingen. Hij kan inschatten of tussentijdse facturen niet te vroeg worden opgestuurd, of de bedragen kloppen. Hij kan de aannemer erop wijzen dat er in een bepaalde fase nog iets moet gebeuren vooraleer hij zijn factuur mag sturen. Een architect die toezicht houdt op de werken hoeft bovendien, als u goede afspraken maakt, helemaal niet zo duur te zijn, en hij kan u een hoop ellende besparen.”

 

Renovatieadvies.be en Zoekeenarchitect.be

 

Overigens kan je bij een architect net zo goed enkel maar voor een advies langsgaan, net zoals dat bij bv. een huisarts mogelijk is. Het advies van een architect zelf kan daarbij zo beknopt of uitgebreid zijn als de bouwheer of koper zelf wenst. Of het nu gaat om een kort advies over een aan te kopen pand, of een doorgedreven projectbegeleiding van A tot Z.