Nieuws

Origin-A2RC-FVWW restaureren Koninklijk Conservatorium Brussel

4 oktober 2018

De studie voor de restauratie en uitbreiding van het Koninklijk Conservatorium Brussel is toegekend aan de tijdelijke vereniging ORIGIN-A2RC-FVWW. Twee grote doelstellingen vormen de basis van het project: enerzijds het restaureren en herwaarderen van het gebouwencomplex met een hoge patrimoniale waarde en anderzijds het beantwoorden aan de specifieke noden van de gebruikers. Dat meldt Architectura.be.

Beeld: ORIGIN-A2RC-FVWW

Het Conservatorium is een architecturale parel in het hart van Brussel. Zijn geschiedenis en neoklassieke gebouwen, gebouwd in 1832 en geordend rond een binnenplaats, zijn een internationaal vermaard kunstwerk en vereisen een diepgaande renovatie, met respect voor de originele architectuur. De volledig geklasseerde site bestaat uit verschillende entiteiten: het hoofdgebouw aan de Regenschapsstraat, de bibliotheek en verschillende woonhuizen in de Wolstraat.

 

De site is een belangrijke culturele pool in Brussel en maakt deel uit van een muzikaal platform van hoge kwaliteit met een lokale, nationale en internationale uitstraling. Het complex herbergt vandaag twee universitaire onderwijsinstellingen in het domein van de muziek en woordkunst, maar eveneens een bibliotheek. Door zijn meervoudige functie vereist het dan ook kwaliteitsvolle zowel als gebruiksvriendelijke faciliteiten.

 

In ere hersteld

 

Op het programma van de studies staan de structurele werken voor de verschillende gebouwen, de conformiteitswerken van de installaties, de vernieuwing van de elektrische installaties, de verwarming en ventilatie, het herbestemmen van ruimtes voor meer gebruikerscomfort, de restauratie van de grote concertzaal en haar uitrusting, de creatie van een nieuwe zaal voor kamermuziek en een repetitiezaal voor een symfonisch orkest, de inrichting van klaslokalen, de reorganisatie van de administratieve functies in het hart van het complex, de restauratie van het grootste instrument van het Conservatorium, zijn klassiek orgel uit 1890, de reorganisatie van de binnenruimte, de signalisatie, de toegankelijkheid, de circulatie in het gebouw, de creatie van artiestenloges, de inrichting van de buitenruimtes en de verlichting... Kortom, alles wat nodig is om het Conservatorium zijn uitstraling terug te geven en aan de studenten toe te laten zich te vormen in de best mogelijke omstandigheden.

 

Origin, A2RC et FVWW zetten in op een coherent geheel dat uitnodigt tot ontmoeting en discussie. De hoofddoelstelling van het studiebureau is om op een gedetailleerde wijze het functioneren van de instellingen werkzaam binnen het Conservatorium te begrijpen, teneinde een project te realiseren dat zo nauw mogelijk aansluit bij de gebruikersbehoeften, om het vervolgens te vertalen naar een project van hoge kwaliteit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FVWW architecten (@fvww_architecten) op