Nieuws

'We hebben onze steden én het platteland vermoord'

4 oktober 2018

De nieuwe gemeentebesturen staan voor de uitdaging om ons dichter bij elkaar te laten wonen. Tegelijk snakken we allemaal naar meer groen in onze gemeenten. De Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck legt op vrt.be uit hoe we dat met elkaar kunnen verzoenen.

Beeld: VRT Nieuws

"Vlaanderen is bijna overal gebouwd. We hebben onze steden vermoord en we hebben het platteland vermoord. 65% van de Vlamingen woont niet meer in de kern van een stad of dorp maar in de ‘middle of nowhere’. Die woningen eten ontzettend veel overheidsgeld op. De baksteen mag in onze maag blijven liggen, maar we moeten leren om die op een andere plaats te leggen."

 

Met andere woorden: we moeten elders wonen, meer in de dorpskern. Vaak hoor je dat nieuwe appartementen het enige alternatief zijn. Dat idee nuanceert de Vlaamse Bouwmeester: "Hoogbouw heeft enkel zin op die plekken waar er voorzieningen zijn en waar we makkelijk geraken met het openbaar vervoer. De concurrentie met de villa's moet vooral komen van nieuwe rijwoningen met tuin in de dorpskern en door co-housing."

 

Compacte dorpen

 

Als we dichter bij elkaar gaan wonen, komt er meer open ruimte vrij. De Vlaamse Bouwmeester is ervan overtuigd dat we teruggaan naar een mooi, groen landelijk Vlaanderen met compacte dorpen, waar mensen die graag in het groen wonen in een dorpskern gaan wonen. Daarrond liggen opnieuw bossen en velden.

 

Maar wie moet het nieuwe groen betalen? De Vlaamse Bouwmeester stelt dat gemeentebesturen meer moeten onderhandelen met bouwpromotoren: verhoging in ruil voor de aanleg van groene ruimtes.

 

Van Broeck vindt het voorts niet eerlijk dat de Vlaamse regering centraal zegt: "We willen een betonstop, maar we laten de lokale besturen de electorale kastanjes uit het vastgoed vuur nemen." Hij vraagt aan alle gemeenten om de Vlaamse overheid een moratorium te laten opleggen: een verbod om nog verkavelingen toe te laten.

VRT Nieuws legde de ideeën voor aan stedenbouwkundige Peggy Totté, Marc Dillen van de Confederatie Bouw, Hendrik Moeremans van Natuurpunt en Dries Gorissen van het Agentschap Natuur en Bos. Lees hier het volledige artikel met alle reacties.