Architectuur

POLO Architects en ar-te ontwerpen parkeertoren en appartementsgebouw in Mechelen

17 oktober 2018

POLO Architects i.s.m. ar-te hebben de wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van een groene parkeertoren vlakbij de Antwerpsepoort en een appartementsgebouw op de kop van het Rode Kruisplein in Mechelen. Dat meldt Architectura.be.

Beeld: POLO Architects, ar-te

Groene multifunctionele parkeertoren

Het parkeergebouw omvat 537 parkeerplaatsen en 110 fietsenstallingen. Dit moet de bestaande parkings op het Rode Kruisplein en aan de Carrefoursite vervangen. Het bijna-energieneutrale gebouw is een onmisbare schakel bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en daarmee van een duurzame, leefbare stad. Dit gebouw is veel meer dan een klassieke “randparking”: het vormt samen met zijn omgeving een mobiliteits-hub.

 

De eerste twee bouwlagen zijn bestemd voor kantoren en een winkel. Het gebouw krijgt op de bovenste verdieping een groene daktuin en op een lager gelegen niveau een evenementenplein met zicht op de historische binnenstad. Daarnaast belichaamt het gebouw in alles de essentie van een landmark: het vormt een icoon voor de stad Mechelen als geheel. De start van de werken is voorzien eind 2019.

 

Lichte nieuwbouwappartementen op plein met zicht op “Ouwen Dok”

Na de bouw van de parkeertoren starten in de zomer van 2021 de voorbereidingen voor de bouw van 54 appartementen op het Rode Kruisplein. Het ontwerp van POLO Architects kenmerkt zich door een sobere uitstraling dat zich bescheiden opstelt tegenover het monumentale karakter van “de Ouwen Dok”.

Beeld: POLO Architects, ar-te