Nieuws

Vlaanderen lanceert app om virtuele grondboringen uit te voeren

12 november 2018

Er is een app ontwikkeld waardoor je overal in Vlaanderen virtuele grondboringen kan uitvoeren. Dat meldt De Standaard. Op basis van het gps-signaal reconstrueert een smartphone of tablet de ondergrond op eender welke locatie. Zo kom je te weten of de ondergrond bestaat uit klei, zand of rotsen tot op vijf kilometer diepte.

Wie een ‘virtuele boring’ doet, krijgt met de applicatie 'Virtuele boring' gedetailleerde informatie over de lagenopbouw van de Vlaamse ondergrond. Gebruikers ontdekken zo, zonder zelf te moeten graven, hoe die zich gedurende miljoenen jaren heeft gevormd en verschilt van streek tot streek en perceel tot perceel. De oudste laag die in de app gemodelleerd werd, is zo’n 400 miljoen jaar oud. Ook de hydrogeologische opbouw, die aangeeft waar de watervoerende lagen in de ondergrond zitten, is opgenomen.

 

Grondwater

 

De informatie kan heel wat Vlamingen interesseren. ‘Informatie over de ondergrond is interessant om het ruimtegebruik te optimaliseren. Maar ook voor het verbeteren van de ontginning van beperkte grondstoffen, zoals metalen. Ook kunnen gebruikers de plaats waar grondwater zit, ontdekken.’

 

De informatie is al langer beschikbaar voor wetenschappers en overheidsdiensten. Maar nu kunnen dus ook geïnteresseerde Vlamingen de informatie eenvoudig opvragen.