Architectuur

B2Ai en EGM ontwerpen gevangeniscomplex Haren

13 november 2018

In oktober vond in Haren de openbare informatieavond plaats als kick off voor de bouwvoorbereidingen van het nieuwe gevangeniscomplex. Daarvoor is op 18 juli 2018 consortium Cafasso NV officieel aangesteld door de Regie der Gebouwen voor de uitvoering van de Design, Build, Finance & Maintain (DBFM)-overeenkomst voor de realisatie van het nieuwe gevangeniscomplex. Dat meldt Arhitectura.be. EGM architecten i.s.m. B2Ai ontwerpt in opdracht van het consortium het nieuwe gevangeniscomplex in Brussel, deelgemeente Haren. De nieuwbouw vervangt de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael en wordt in de loop van 2022 opgeleverd.

Beeld: EGM - B2Ai

In ‘Masterplan Detentie en Internering in humane omstandigheden’ is het langetermijnbeleid voor detentie in België vastgelegd. In het plan, waarvan de meest recente versie uit 2016 stamt, wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een menselijke leefomgeving in de Belgische gevangenissen.

 

Al in een zeer vroeg stadium van de planvorming voor het nieuwe complex werd duidelijk dat een gevangenis op basis van het alom bekende Ducpétiaux-concept (gevangenis in stervorm) of het Panopticum-model niet aansluit bij dit streven. De oplossing voor Gevangeniscomplex Haren is dan ook in een nieuw ontwerpconcept gevat dat ontwikkeld is op basis van de jarenlange ervaring van EGM met het ontwerpen van penitentiaire inrichtingen en (gesloten) jeugdzorginstellingen. Ook in die voorgaande projecten zijn de ruimtelijke, logistieke en veiligheidszaken van de opgave gecombineerd in een menselijke leefomgeving die steeds meer aandacht heeft gekregen. Voor Gevangeniscomplex Haren is een innovatief ‘gevangenisdorp’ gecreëerd met diverse kleinere prettig ogende gebouwen die in omvang, vorm en materialisatie verschillen. De afwisseling in beeld en schaal reflecteert de opzet van een regulier dorp.