Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architecten Esther Vandebergh & Inès Moeneclaey

14 november 2018

Op vrijdag 16 november 2018 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architecten Esther Vandebergh en Inès Moeneclaey (samen VAMO.ARCHITECTEN) delen alvast hun ervaringen met jullie…

Architecten Inès Moeneclaey (links) Esther Vandebergh (rechts)

Wat motiveert jullie om er elke dag voor te gaan?

Esther & Inès: "De passie voor het vak en de voldoening die we eruit halen als de bouwheer tevreden is. De leuke band die we krijgen met de mensen waar we voor werken en het vertrouwen dat zij ons geven om met hun zuurverdiende centen iets mooi te creëren. Het klinkt misschien cliché maar architectuur is voor ons niet enkel onze job maar ook een hobby."

 

Als jullie 1 tip mogen geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"We hebben er zelfs drie!"

  • "Investeer van in het begin in een duidelijke website met professionele foto’s. Zorg dat je ook zichtbaar bent op sociale media. Mensen weten graag met wie ze te maken hebben, dus die website en online aanwezigheid mag best een beetje persoonlijk zijn volgens ons. Ga voor die website desnoods een lening aan. Dit is een grote investering maar ze verdient zichzelf zeer snel terug."
  •  "Zorg dat je jezelf niet enkel bijschoolt op vlak van architectuur maar ook op vlak van ondernemen. Op netwerkevenementen kan je zeer veel bijleren van andere ondernemers, ook al zitten ze in een totaal andere branche."
  • "Werk niet onder je prijs. Je zal veel bouwheren tegenkomen die vragen om je ereloon te laten zakken, geef hier niet aan toe. Uiteindelijk is dat ereloon het correcte bedrag dat je nodig hebt om je job goed uit te voeren. De correct betaalde jobs zullen wel komen. En of je nu uiteindelijk de eerste jaren fulltime werkt aan de helft van het ereloon dat je eigenlijk zou moeten krijgen, of parttime aan het correcte ereloon, je verdient hetzelfde, alleen heb je in dat tweede geval extra tijd om bij te scholen, naar netwerkevenementen te gaan, je naamsbekendheid op te bouwen."

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

"Dat is zeer hard afhankelijk van wat er die dag op de planning staat. Is dat administratief werk, dan zijn we een pak productiever in de voormiddag. Outlook wordt dan tot  ’s middags afgezet om niet afgeleid te worden en zo die meest productieve uren ten volle te benutten. Op creativiteit daarentegen staat geen uur, dé ingeving van de dag kan dan zelfs om 03.00 u ’s nachts komen."

 

Wat is de grootste fout waarvan je blij bent dat je die gemaakt hebt?

"Uit alle fouten leer je, maar eerlijk gezegd zijn we er nog nooit echt blij van geworden."

 

Wat wensen jullie de collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

"Heel veel goesting om elke dag te blijven ondernemen en straks om 17.00 u een lekker aperitiefje!"