Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architect Luk Vorsselmans

16 november 2018

Op vrijdag 16 november 2018 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architect Luk Vorsselmans (LV-architecten ) deelt alvast zijn ervaringen met jullie…

Luk Vorsselmans

Wat motiveert u om er elke dag voor te gaan?

Luk Vorsselmans: "Enerzijds de vooruitgang van dossiers.  We ontwerpen alle dagen, maar zien deze ontwerpen ook groeien en realiteit worden.  Ook het contact met klanten groeit en krijgt steeds meer en sterkere fundamenten, waardoor het netwerk wordt uitgebreid.  Deze zaken zorgen er voor dat je elke dag opnieuw met goesting naar het werk gaat.  Nieuwe klanten overtuigen en projecten zien gerealiseerd worden zorgen er voor dat je concreet ook zaken realiseert die tastbaar zijn.  Daarnaast geeft ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben goesting om elke dag het beste van jezelf te geven. Nieuwe uitdagingen aangaan zijn de grote motivator voor een ondernemer."

 

Als u 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"Leer samenwerken met specialisten en probeer niet alles zelf te doen.  De architect wordt nog steeds gezien als iemand die homo universalis moet zijn, maar dit is niet realistisch.  We moeten van alles op de hoogte zijn, maar door samen te werken met specialisten (ingenieurs, tekenaars, landschapsarchitecten, uitvoerders, andere architecten) wordt je zelf rijker in je ervaring die steeds kan meedragen naar een volgend project.

Anderzijds moet je op een gegeven moment ook durven springen.  Ook bij het ondernemen is het belangrijk om specialisten te horen die je raad en advies kunnen geven voor je onderneming.  Werk aan je zaak.  Een gezonde onderneming geeft je de mogelijkheid om u te focussen op wat je graag doet.  Maar neem steeds zelf de beslissingen en laat deze niet over aan anderen, je moet uiteindelijk je eigen identiteit in je onderneming implementeren."

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

"De ochtend. Ik ben een ochtendmens in tegenstelling tot veel collega’s sta ik eerder op in de nacht dan te gaan slapen in de nacht... De rust en de frisheid zorgen voor een goede concentratie en een dynamiek waarmee je uw dag goed voorbereid tegemoet kan gaan."

 

Wat is uw grootste fout waarvan u blij bent dat u die gemaakt hebt?

"Een zekere vorm van onbezonnen grootheidswaanzin… Ik was er van overtuigd dat we bepaalde projecten perfect aankonden zonder dit eerst met het team af te toetsen. Dit heeft ons soms ook financieel parten gespeeld, maar door er telkens tegenaan te gaan zijn de projecten steeds tot een goed einde gebracht. Wat nog belangrijker is, is dat we als kantoor daardoor ook gegroeid zijn. Deze ervaringen op doen blijft trouwens iets waar je steeds aan kan blijven werken, tot het oneindige. Ervaring is het kostbaarste goed bij ondernemen en dit kan je niet leren uit een syllabus, enkel de tijd en de uitdagingen die je aangaat geven je de ervaring waarbij je jezelf op termijn kan onderscheiden."

 

Wat wenst u uw collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

"Veel goesting om te ondernemen en positieve ingesteldheid.  Er wordt heel veel negatief gecommuniceerd, dit inspireert niemand.  Draag een positief verhaal uit, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.  Mensen en ondernemers werken namelijk liever samen met mensen die ergens in geloven dan met personen die alles in vraag stellen of klagen."