Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architect Jef Vandekerkhof

16 november 2018

Op vrijdag 16 november 2018 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architect Jef Vandekerkhof (architekt-nburo) deelt alvast zijn ervaringen met jullie…

Jef Vandekerkhof

Wat motiveert u om er elke dag voor te gaan?

Jef Vandekerkhof: "Het enthousiasme van onze jonge gemotiveerde teamleden en een supergemotiveerde zoon die dit studiejaar afstudeert als architect."

 

Als u 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"Groepeer jullie en laat je begeleiden door gespecialiseerde mensen, zodat jullie een stevig multidisciplinair team kunnen vormen en leuke uitdagingen aankunnen. De individuele architect heeft het steeds moeilijker."

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

"Een frisse enthousiaste start van iedereen ’s morgens. Goed begonnen is half gewonnen. En om fris te starten, moet men overwerken en nachtwerk zeker vermijden. Het rendement zakt zienderogen als men een overdaad aan uren begint te kloppen. Er zijn altijd wel die verdomde deadlines. Maar een goede planning helpt om die op een aangename manier te halen."

 

Wat is uw grootste fout waarvan u blij bent dat u die gemaakt hebt?

"Toen ik in het verleden het kantoor bij mijn privéwoning voorzag. Daardoor kan je je job niet loslaten en ben je er 24 op 24 mee bezig tot je beseft: dit is het niet! Ik ben daardoor gaan inzien dat het ook anders kan.

Door dit op te splitsen ga je beiden, zowel je privé als je job als architect een meerwaarde geven. Het ’s avonds loslaten geeft je veel meer energie om er ’s morgens weer vol tegenaan te gaan. En dit is veel makkelijker als je kantoor en je privé fysisch effectief gescheiden zijn. We zitten nu al bijna 12 jaar met het kantoor midden in de stad en hebben een open huis gecreëerd waar iedereen kan in- en uitwandelen. Dit maakt dat we veel input krijgen van buiten wat de creativiteit enkel ten goede komt.  En ’s avonds gaat iedereen naar huis en laat het werk op het kantoor om ’s morgens fris aan een nieuwe dag te beginnen."

 

Wat wens u uw collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

"Heel veel creativiteit die eens NIET afgeblokt wordt door de administratieve rompslomp waar we meer en meer mee geconfronteerd worden in onze job."