Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architect Filip Vandeghinste

16 november 2018

Op vrijdag 16 november 2018 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architect Filip Vandeghinste (ARPRO architecten) deelt alvast zijn ervaringen met jullie…

Het team van ARPRO architecten

Wat motiveert u om er elke dag voor te gaan?

Filip Vandeghinste: “De uitdaging om degelijke ontwerpen te maken waarbij voor iedereen een goede ‘ruimte’ wordt gecreëerd. Ruimte en ruimtelijkheid scheppen blijft ons streven in de architectuur, dit zowel voor binnen- als buitenruimte, waarbij het licht steeds een van de bijzonderste elementen blijft.”

 

“Daarnaast zijn we gedreven door het immer terugkerend streven om de wensen van een klant in te vullen. En dan vooral om binnen de ‘budgettaire’ mogelijkheden creatieve oplossingen te vinden."

 

Als u 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

“De taak van een architect is in de eerste plaats goed werk leveren om de dromen van de klant te realiseren, niet alleen via creatieve ontwerpen, maar ook door een goed technisch uitgewerkt bouwdossier. Hou daarbij vanaf de eerste schetsontwerpen rekening met de budgettering, zodat de droom niet omslaat in een nachtmerrie. Bij dit geheel is een goede organisatie van cruciaal belang in onze steeds complexere bouwwereld.”

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

“De overlegmomenten rond de mogelijkheden en het aftasten van de grenzen van die mogelijkheden. En dit zowel met bouwheren als met de medewerkers, maar ook met aannemers, tussen de vele periodes van het geconcentreerd individueel werken. En natuurlijk het moment van een tevreden gevoel, bij het afronden van de werkdag (die soms lang uitloopt omdat we nu éénmaal voor onszelf veeleisends zijn)”

 

Wat is uw grootste fout waarvan u blij bent dat u die gemaakt hebt?

"Een ingebouwde fout: mijn veeleisend perfectionisme, de keuze om niets aan het toeval over te laten en steeds tot het uiterste te gaan, en te blijven vechten voor een waardige architecturale bijdrage bij grote maar ook bij kleine ontwerpen."

 

Wat wenst u uw collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

“Doorzettingsvermogen in deze tijden van digitale en administratieve ‘vereenvoudiging’, waarbij steeds nieuwe spelregels worden in het leven geroepen. Laat je niet ontmoedigen en blijf positief in het ondernemen!”