Nieuws

'Adriaan Martens en Henry van de Velde - Geneeskunst aan de Leie': win een exemplaar

19 november 2018

Het boek vertelt het verhaal van de bekende internist dokter Adriaan Martens en zijn connectie met de architect Henry van de Velde. De auteur, architect BenoƮt Vandeputte (Van Damme - Vandeputte architecten), reconstrueerde het verhaal aan de hand van brieven, getuigenissen, historisch archiefmateriaal en een grondige analyse van de twee gebouwen die van de Velde voor Martens ontwierp. Goed nieuws: NAV mag enkele exemplaren weggeven! (zie kader onderaan het artikel)

Naast de Gentse universiteitsbibliotheek werkte architect Henry van de Velde in de jaren 1930 aan nog een ander belangrijk Oost-Vlaams ensemble: de Polikliniek voor Inwendige Ziekten en Villa Landing voor Dr. Adriaan Martens in Astene (Deinze).

 

Als pionier specialist in inwendige ziekten en dieetleer was dokter Adriaan Martens destijds een bekend figuur in de medische en politieke wereld. In 1939 veroorzaakte de benoeming van de oud-activist aan de Koninklijke Academie voor Geneeskunde de val van de regering-Spaak. Dr. Martens kocht enkele gronden langs de Leie aan van o.a. beeldhouwer George Minne en gaf architect Henry van de Velde, kort na hun eerste ontmoeting in 1931, de opdracht voor het ontwerp van een polikliniek en een woonhuis aan weerszijden van de Emiel Clauslaan in Astene (Deinze).

 

De bouwwerkzaamheden waren respectievelijk klaar in 1934 en 1935. Hoewel beide gebouwen op het eerste gezicht van elkaar afwijken door de verschillende materialen, kunnen er toch enkele opvallende parallellen getrokken worden. Met hun plastische volumes, de grote afgeronde hoeken, typische baksteenoppervlaktes en goed uitgedachte integratie in het omgevende Leielandschap zijn zowel de kliniek als de villa typische exponenten van Henry van de Veldes tweede Belgische periode (1926-1948). Nadat de lezer geïntroduceerd wordt in het leven van de persoon Adriaan Martens, focust het boek op zijn vriendschap met Henry van de Velde, op de originele materialen en kleurenschema's van de architect, maar ook op de interieurdecoratie   en   kunstcollectie   in   zowel   de   polikliniek    en    Villa Landing. Daarnaast wordt ook stilgestaan bij de erfgoedwaarde van beide gebouwen.

 

‘Adriaan Martens en Henry van de Velde - Geneeskunst aan de Leie’ wordt uitgegeven door Stichting Kunstboek, telt 112 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Het boek is te koop bij onder meer Standaard Boekhandel, Fnac of rechtstreeks bij de auteur.

Win een exemplaar!

NAV mag twee exemplaren van het boek weggeven. Wil je kans maken op deze exclusieve uitgave? Mail dan het antwoord op onderstaande vraag naar info@nav.be

 

Prijsvraag:

Henry Van de Velde kennen we vooral van de Gentse Boekentoren. Wanneer gingen de bouwwerken voor deze iconische toren van start?

A: 1936

B: 1938

C: 1940

 

Deelnemen kan t.e.m. woensdag 28 november. We brengen de winnaars op de hoogte.