Nieuws

Yves Dupont (Universiteit Hasselt) wint Euregionale Architectuur Prijs 2018

21 november 2018

Afgelopen zaterdag 17 november vond onder veel belangstelling de 28ste editie plaats van de Euregionale Architectuur Prijs op de Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt. Voor deze prijs, die jaarlijks wordt georganiseerd door SCHUNCK Architectuur, worden examenprojecten van de vijf architectuuropleidingen in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken aangemeld. Uit circa 400 afgestudeerden van het collegejaar 2017-2018 werden uiteindelijk 29 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. Deze projecten zijn tot en met vrijdag 14 december gratis te bezichtigen op de Campus Diepenbeek van Universiteit Hasselt, Agoralaan- gebouw E, 3590 Diepenbeek (Belgiƫ).

Yves Dupont

De internationale jury, bestaande uit Heribert Wiesemann, Maarten Van Den Driessche, Aldo Nolli en Oliver Konrath, besloot na rijp beraad (op 16 en 17 november) de drie prijzen als volgt toe te kennen.

 

Eerste prijs (2.500 euro)

Yves Dupont (UHasselt) voor zijn project “VAKhuis, A house for craftmanship”

Reactie van de jury: De eerste prijs gaat naar een project dat in veel opzichten uitstekend is. Het bevindt zich in een postindustriële woestenij, getroffen door de crisis, in een superdiverse samenleving en stelt een gemeenschapsproject voor. Een project dat sociaal, ecologisch en politiek is, maar ook fantasierijk en vol architecturaal detail. De locatie in een haven is intelligent gekozen; gebruikmakend van de bestaande infrastructuur creëert het project een monument voor productie-architectuur. Het is een gebouw dat zowel helder als doeltreffend is, maar ook uit meerdere lagen bestaat en vele, overtuigende architecturale referenties. Het is zowel een machine als een kathedraal voor een ambachtsman, een middel waardoor een gebied in verval nieuwe manieren van productie zou kunnen vinden. De ontwerper is nauw betrokken bij het project en ontwikkelt een concept van een uitdijend gebouw dat zich aan het doel aanpast. Gecombineerd met het indrukwekkende vakmanschap van de projectpresentatie, was de jury unaniem in het kiezen van deze winnaar.

Yves Dupont

Tweede prijs (1.250 euro)

Channah Mourmans (MMA Maastricht) met haar project “Morpheus”

Reactie van de jury: De tweede prijs gaat naar een poëtisch, zeer persoonlijk project. Door haar karakteristieke eigenheid, bracht dit project een debat tussen de juryleden teweeg over het begrip 'Stimmung': de manier waarop een gebouw een soort sfeer oproept, door de juiste melodie te vinden voor een bepaalde plaats. De jury waardeerde de zeer persoonlijke investering van de studente, haar zoektocht naar poëtica, hetgeen volgens de jury de grondslag vormt van architecturale creatie. Het project stelt een minimale architectuur voor; een schuilplaats die contrasteert met het omhullende, open landschap en die ruimtes creëert die de natuurlijke elementen eromheen afbakenen. Een project dat een ode aan de architectuur is, verpakt in een feeërieke ambiance. Een gebouw dat net ontstaan kan zijn, of al die tijd al in het bos aanwezig was.

Channah Mourmans

Derde prijs (500 euro)

Mihails Staluns (RWTH Aken) met “The productive metropolis”.

Reactie van de jury: De derde prijs gaat naar een project dat zich bezighoudt met de stad van de 21e eeuw. Een project dat de plaats van productie binnen onze samenleving heroverweegt, door een gebouw voor te stellen dat zeer specifiek is in zijn stedelijke aanwezigheid, maar tegelijkertijd openstaat voor allerlei onverwachte, toekomstige toepassingen. De jury was geïntrigeerd door het krachtige, architectonische gebaar dat een primair element in de stad wordt. Een kale structuur die verschillende toepassingen kan ondersteunen en waarin de jury het idee van 'Edelrohbau' herkende. De jury waardeert de wijze waarop het begrip aanpassingsvermogen is vertaald naar een overtuigend architecturaal project en de bewonderenswaardige verbeeldingskracht van de student. Binnen een stad die emblematisch is voor modernisering, stelt deze student opnieuw een overtuigend project voor de toekomstige stad voor; een solide structuur, voor innovatieve ideeën.

Mihails Staluns

Door middel van de Euregionale Architectuur Prijs wil SCHUNCK Architectuur talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge positieve concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten.

 

De vijf deelnemende architectuurscholen uit de Euregio Maas-Rijn zijn:  RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, Maastricht Academy of Architecture alsmede de faculteit architectuur van de  Universiteiten Hasselt en Luik. In de prijs participeert voorts de Architektenkammer Nordrhein Westfalen te Düsseldorf.

De EAP tentoonstelling met de deelnemende projecten is gratis te bezoeken op werkdagen t/m 14 december 2018 van 8-19 u.

Locatie: Campus Diepenbeek, Agoralaan-gebouw E, 3590 Diepenbeek (België).

 

Voor meer informatie over de prijswinnaars en het juryrapport zie www.eap-pea.org