Architectuur

Braziliaanse school verkozen tot beste gebouw ter wereld

22 november 2018

Children Village, een afgelegen schoolgebouw aan de rand van het Braziliaanse regenwoud, is door het Royal Institute of British Architects (Riba) verkozen tot beste gebouw van 2018. Dat meldt De Standaard. Het scholencomplex is een ontwerp van het Braziliaanse architectenbureaus Aleph Zero en Rosenbaum en biedt onderdak aan 540 kinderen tussen 13 en 18.

Credit: Cristobal Palma / Estudio Palma

Het complex is 25.000 m² groot en is gemaakt van lokale materialen. De voornaamste twee: eucalyptushout en aarden bakstenen. Het gebouw is daardoor zowel kostenefficiënt als duurzaam.

 

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een gebouw dat architecturale ambitie combineert met een uitstekend design. Het ontwerp moet ook een sociale impact hebben. Dit komt volgens de jury perfect samen in de Braziliaanse school. ‘Children Village biedt in een uitzonderlijke omgeving de mogelijkheid om het leven van de kinderen te verbeteren, aldus Ben Derbyshire, de voorzitter van Riba. ‘Het illustreert de ongelofelijke waarde van nadenken over de organisatie van onderwijs.’

Credit: Cristobal Palma / Estudio Palma