Nieuws

Terugblik: architectuurtrip Düsseldorf & Bielefeld samen met Schüco

27 november 2018

Eind september organiseerde Schüco in samenwerking met NAV een tweedaagse studiereis voor architecten en journalisten naar Düsseldorf en Bielefeld. Schüco wou er vooral zijn technologiecentrum tonen en zijn recente, innovatieve logistieke organisatie. De visueel aantrekkelijke toonzaal in het hoofdkwartier in Bielefeld stond minder centraal omdat die binnenkort in een nieuw kleedje gestoken wordt. Bescheidener in oppervlakte is de regionale toonzaal in Düsseldorf, ondergebracht in een van de recente gebouwen in de Medienhafen. Een strategische locatie.

Foto: architect.pmg.be

Medienhafen

 

We startten de tweedaagse architectuurtrip met een bezoek aan Medienhafen in Düsseldorf. Dit oude havengebied werd getransformeerd tot een hippe stadsbuurt met heel wat moderne architectuur van o.a. Frank O. Gehry. David Chipperfield, Jo Coenen, Steven Holl en Claude Vasconi. Op het einde van deze wandeling kwamen we aan bij de Rheinturm. Deze 234 meter hoge toren is het hoogste gebouw in Düsseldorf.

 

Ook vandaag wordt er nog gebouwd.“Zulke omgevingen zijn ideaal om ons als aanbieder van bouwkundige systeemoplossingen te tonen", aldus Fabien Bertrand, technisch raadgever voor residentiële oplossingen bij Schüco. Wat de Medienhafen betreft klopt dit zeker. “De buitenomgeving is eigenlijk een voortzetting van de toonzaal. In de meeste gebouwen in de omgeving zijn producten van Schüco verwerkt. Eigenlijk is het eenvoudiger er de zeldzame voorbeelden aan te duiden waar dit niet zo is", zegt architect Paul De Maesschaelck (Malle), die aan het bezoek deelnam.

 

Vervolgens gingen we verder om een kijkje te nemen in de binnenstad van Düsseldorf (Kö Bogen en Altstadt).

Beeld: Schüco

Beeld: Schüco

Rheinturm bij nacht - Gregor Ciecior

Technologiecentrum

 

Als afsluiter brachten we een bezoek aan de internationale hoofdzetel van Schüco in Bielefeld. Hier leerden we het technologiecentrum, distributiecentrum en atelier van dichtbij kennen. In zijn technologiecentrum in Bielefeld voert Schüco tests uit op onder meer veiligheid, brandwerendheid, lucht- en waterdichtheid, veroudering, thermische en akoestische (trillingen!) isolatie, warmte-, UV-, schok- en inslagbestendigheid. Dit impliceert onder meer ook de inslag van kogels. De proeven vinden plaats in gecontroleerde omstandigheden, bij temperaturen van -20 tot +80 °C. Het technologiecentrum is erkend als onafhankelijk testcentrum voor zowel afzonderlijke componenten als geïntegreerde systemen.

Technologiecentrum in Bielefeld

Schüco