Nieuws

Deze 23 'Henry van de Velde Award Winners' dingen naar jouw stem

28 november 2018

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Stem nu voor jouw favoriete product, dienst of project, zodat het de Henry van de Velde Public Gold Award wint op 29 januari in BOZAR!

Ief Spincemaille, Rope

Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design.

 

Er zijn 23 Henry van de Velde Award Winners 2019, verdeeld over 8 categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility.

 

Op de uitreiking op 29 januari worden 12 Henry van de Velde Gold Award Winners uitgereikt. 1 Gold Winner per categorie, met daarnaast nog Gold Winners voor Lifetime Achievement, Company en Young Talent. En de Henry van de Velde Public Gold Award, waar jij nu kan voor stemmen.

 

Klik hier om te stemmen op jouw favoriet. Wij overlopen hieronder alvast enkele eyecatchers.

 

N° 0

Ontwerper: Luc Bossuyt

 

Luc Bossuyt wilde esthetisch en feel good meubilair voor buiten en in de stad ontwerpen, om de leefomgeving op te fleuren met comfort, esthetiek en kleur, en dit in een authentiek en duurzaam materiaal. Hij zocht lang via Google naar het materiaal waarin hij dit wilde doen. Het moest kunnen gegoten worden, stevig zijn en bestand tegen weer en wind. Het krukje N° 0, gemaakt met ultra hogesterkte vezelbeton, is het eerste resultaat en bestaat in verschillende subtiele pastelkleuren. Het oppervlak ziet er zacht gesatineerd uit. Om dit te bekomen wordt de kruk verschillende malen gepolijst.

luc bossuyt - n° 0 - luc bossuyt - THE {FORM} NATION

ROPE

Ontwerper: Ief Spincemaille

 

Ief Spincemaille ontwikkelde Rope als artistiek project waarmee hij rondreist, ergens belandt en improviseert, een sculptuur plaatst in de wereld en situaties en installaties creëert vanuit de dynamiek die ontstaat tussen deze sculptuur en de wereld. Rope is een medium, zoals een penseel of een camera, om een realiteit te verbeelden. Ief Spincemaille observeert hoe mensen het touw benutten en een nieuwe functie geven. Creaties met Rope zijn fundamenteel open: de interactie met verschillende plekken en mensen met hun eigen dromen en doelen, zijn de bouwstenen van het creatieproces. De belevenissen van Rope worden ook dagelijks in woord en beeld gebracht in het Dagboek van Rope (www.ropeblog.net) dat naar alle betrokkenen en gebruikers via mail gestuurd wordt.

Ief Spincemaille, Rope

Two

Ontwerp: pilipili designteam

 

Two is een deurklink ontworpen voor gebruik in omgevingen waar mensen met dementie verblijven. De klink vereist een combinatie van twee acties om ze te kunnen bedienen. Een geïntegreerde "verborgen" knop moet eerst worden ingedrukt voordat de deur kan ontgrendeld worden. Zo voorkomt de Two deurklink dat dementerenden met dwaalgedrag de kamers van andere bewoners binnenwandelen of de afdeling verlaten. Dit zijn de typische symptomen van zwervend gedrag bij dementie. De combinatie-deurklink vermindert de zorgtaak van het personeel omdat mensen met dementie de dubbele actie die nodig is om de deur te openen niet begrijpen.

pilipili. Two, pilipili, pilipili