Nieuws

“Een gemiste kans: in Vlaanderen is er genoeg talent om Opera Gent te renoveren”

4 december 2018

De keuze van de Vlaamse en Gentse Bouwmeesters voor de Opera van Gent is een gemiste kans, zegt architect Marc Dubois in een opiniestuk in De Standaard. Alsof in Vlaanderen niet genoeg talent voorhanden is om dit cultuurpatrimonium te renoveren.

Gent sprak de Vlaamse Bouwmeester aan om via de Open Oproep vier architectuurwedstrijden uit te schrijven voor het Design Museum, het Gravensteen, Opera Vlaanderen en het ICC/Floraliënhal. Vorige week stelde Gent per project de vijf resterende kanshebbers voor. Opvallend: geen enkel bureau uit België mag deelnemen aan de wedstrijd voor de Opera, het ontwerp wordt uitbesteed aan een buitenlandse architect.

 

"Stel je eens voor dat men voor de renovatie van het Concert­gebouw in Amsterdam geen enkele architect uit Nederland zou inviteren", stelt architect Marc Dubois in De Standaard. "Het zou een nationaal schandaal zijn dat de voorpagina van de kranten zou halen."

 

Concertgebouw Brugge

 

"Vindt de Bouwmeester dat wij in Vlaanderen en België geen expertise hebben om een operahuis te verbouwen? Zo’n argument houdt geen steek. Toen Robbrecht & Daem in 1999 werd gekozen voor het Concertgebouw in Brugge, had het bureau nog geen enkel dergelijk project op zijn cv staan. Maar Brugge kreeg wel een unieke zaal, akoestisch beter dan de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, ontworpen door een Engels bureau. Vraag maar eens aan muzikanten en internationale dirigenten zoals Philippe Herreweghe welke zaal hun voorkeur geniet."

 

"Verzamelde referenties zijn nog geen garantie op een waardevol ontwerp. Maar al te vaak moeten architecten hetzelfde soort projecten oplijsten, anders komen zij niet in aanmerking voor selectie. Hoe meer ­referenties je kunt aanvinken, hoe hoger de slaagkans om geïnviteerd te worden. Een beoordeling op volume en niet naar architectonische kwaliteiten."

 

Aansprakelijkheid

 

"Wanneer zal de Vlaamse Bouwmeester iets doen om de kansen voor architecten uit Vlaanderen internationaal te promoten? De hoeveelheid buitenlanders die in Vlaanderen kunnen bouwen, wordt nooit gecompenseerd met invitaties voor architecten uit Vlaanderen om deel te nemen aan wedstrijden. Daarbij wordt ook vergeten dat buitenlandse architecten juridisch safe staan en dat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in de eerste instantie door de ‘plaatselijke’ bureaus wordt gedragen. Volgens de regelgeving zijn de Belgische bureaus verplicht om verzekerd te zijn op het vlak van beroepsaansprakelijkheid, wat niet steeds het geval is in andere Euro­pese landen."