Architectuur

B-architecten blaast nieuw leven in UCO-fabriekhal Gent

6 december 2018

In de voormalige UCO-fabriekshal zijn momenteel het Opleidings- en tewerkstellingscentrum en het Dienstenbedrijf van het OCMW Gent gevestigd. B-architecten won de ontwerpwedstrijd voor de site, meldt Architectura.be. De opdracht voorziet een verbouwing van de bestaande kantoren en ateliers voor sociale tewerkstelling. Dit programma wordt uitgebreid binnen het bestaande gebouw met leslokalen, keukens en nieuwe ateliers met bijhorende magazijnen en logistieke zones en kantoren in een nieuwbouw bovenop de bestaande fabriekshal.

Beeld: B-architecten

Een nieuwe centrale publieke binnenstraat rijgt alle functies aan elkaar en verbindt de originele hoofdingang met de tegenoverliggende nieuwe toegang. De binnenstraat vormt samen met de twee dwarse secundaire assen de ruggengraat van het gebouw. Op het kruispunt van de assen bevinden zich de gemeenschappelijke functies. De ruimtelijkheid van de oorspronkelijke inkomhal wordt hersteld en over de volledige diepte van het gebouw doorgetrokken. Een compact kantoorvolume bovenop het gebouw markeert de nieuwe inkom.


Complexe puzzel

 

Het bestaand programma wordt fors uitgebreid en nieuwe functies worden toegevoegd. Deze complexe programmatorische puzzel moet gecombineerd worden met: het streven naar synergie tussen de verschillende diensten, het herstel van de leesbaarheid van het gebouw, het verbeteren van daglichttoetreding en de integratie van een nieuwe gevel en nieuwbouwvolume. Alles dient te gebeuren met respect voor historische elementen en het behoud van het industrieel karakter van het UCO-gebouw.

Beeld: B-architecten