Nieuws

Meer parkeerplaatsen dan inwoners: dit zijn de resultaten van het 1ste Ruimterapport van Vlaanderen

12 december 2018

Het eerste Ruimterapport van Vlaanderen bevat een schat aan informatie over de biotoop van de Vlaming. De Standaard haalde er drie tendensen uit die de Vlaamse koers (en zijn miljoenen passagiers) op dit moment typeren.

1. Van mijn erf!

 

De deeleconomie maakt dan wel opgang – denk aan deelauto’s en deelfietsen – maar dat betekent nog niet dat de weg geplaveid is. In een onderzoek rond milieubewuste consumptie van het departement Omgeving vorig jaar antwoordde een ruime helft van de ondervraagde Vlamingen dat ze het niet zien zitten om ruimte binnen of buiten hun huis te delen. Het grootste struikelblok? Privacy. Wil men toch iets delen, dan liefst de was- of klusplaats.

 

2. We blijven boeren ...

 

De land- en tuinbouw zijn een kleine economische sector en toch neemt die de meeste ruimte in: met 610.000 hectare is land- en tuinbouw goed voor ruim de helft van Vlaanderen. Er zijn dan ook weinig sectoren waar ‘grond’ zo belangrijk is. Dat het aantal land- en tuinbouwers jaarlijks daalt, verandert daar amper iets aan, omdat de vrijgekomen grond in de praktijk herverdeeld wordt onder de bestaande land- en tuinbouwers. Op die manier vindt in de sector dus schaalvergroting plaats. Al die landbouwgrond heeft voordelen want hoe meer ruimte onverhard is, hoe meer water in de bodem kan dringen en hoe minder overstromingen.

 

3. … en we blijven kilometers vreten

 

De Vlaming legt jaarlijks 1.000 kilometer meer af dan de gemiddelde Europeaan. De salariswagen heeft daar een belangrijk aandeel in. Wie een bedrijfswagen heeft, legt wekelijks 58 extra kilometer af in het woon-werkverkeer en 56 extra kilometer voor privéverplaatsingen in vergelijking met een huishouden zonder bedrijfswagen.